Cikla, orasi, prokulice... 12 namirnica koje nutricionisti jedu baš svaku jesen - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Cikla, orasi, prokulice… 12 namirnica koje nutricionisti jedu baš svaku jesen

Nakon vladavine sočnih lubenica i slatkih ljetnih plodova, pregršt zdravih namirnica očekuje nas i u jesen.

Duboka crvena boja šipka ili narančasta boja slatkog krumpira čine jesensku hranu prepoznatljivom, navodi rd.com. Ovo je pregled superhrane koju nutricionisti preporučaju jesti ujesen.

10 jesenskih supernamirnica koje čuvaju zdravlje i vitku liniju

1. Bundeva

Jedna šalica bundeve sadrži više vlakana nego šalica kelja, navodi nutricionistica Samina Kalloo. Uz to je i izvrstan izvor luteina i zeaksantina, antioksidansa koji igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja očiju, navodi. Nezaslađeni pire od bundeve dodajte u smoothie ili ga dodajte u jogurt. 

2. Brokula

Izvrstan izvor vitamina K, C i E, brokula sadrži i folnu kiselinu, kalij, kalcij i vlakna, kaže nutricionistica Ariana Kulinczenko.  Brokula pomaže u probavi, pridonosi kardiovaskularnom zdravlju, a sadrži i  protuupalna sredstva. Brokulu možete kuhati s češnjakom i limunovim sokom onih dana kada nemate previše vremena za kuhanje. 

3. Cvjetača

Bogata je vlaknima, vitaminom B, antioksidansima i kolinom, navodi Kulinczenko. Cvjetača pomaže u gubitku kilograma, štiti od raka i pomaže prilikom učenja i pamćenja. Upotrijebite li je umjesto pire krumpira ili kao koricu pizze, nitko neće zamijetiti razliku

Pizza od cvjetače: zdrava verzija vašega omiljenoga jela

4. Brusnica

Iako su prepoznate kao sredstvo sprječavanja infekcija urinarnog trakta, brusnice su djelotvorne za čitavo tijelo. Sušene brusnice pospješuju zdravlje crijeva, a reguliraju i  šećer u krvi kod dijabetesa drugog tipa, navodi dijetetičarka Angela Goscilo. Izvor su i vitamina C te potpomažu oralno zdravlje i normalno funkcioniranje imuniteta. Dijetetičarka predlaže kombiniranje svježih brusnica s narezanim jalapeno papričicama te korijandrom s nešto soka od limete i mrvicu šećera. 

5. Cikla

Osim što donosi bogatstvo boje, cikla sadrži i folnu kiselinu i kalij, navodi nutricionistica Amanda A. Kostro Miller. Ona predlaže dodavanje cikle u smoothieje ili u pečene slastice.

6. Slatki krumpir

Slatki krumpir sadrži vitamin A koji potpomaže zdravlju očiju, a sadrži i vlakna za zdravlje crijeva. Slatki se krumpir može u prehranu uključiti i kao nadomjestak tosta ili kruha za doručak. Nutricionistica Miller predlaže rezanje slatkog krumpira na ploške koje ćete ispeći u tosteru, a zatim na njih namazati najdraži umak. 

Batat je izvor C vitamina, pomaže imunitetu i poboljšava psihičko zdravlje

7. Orasi

Poznate su dobrobiti oraha za zdravlje srca, ali istraživanja su pokazala kako su orasi dobri i za kognitivne funkcije, za mentalno zdravlje, za zdravlje crijeva i za održanje težine. Istraživanje je čak pokazalo da žene na mediteranskoj prehrani koje uz to konzumiraju i orahe, imaju manji rizik za razvitak gestacijskog dijabetesa i debljanje tijekom trudnoće, tvrdi nutricionistica Stephanie Middleberg. Ona predlaže konzumaciju oraha uz zobene pahuljice, slatki krumpir ili kao jedan od sastojaka u pesto umaku. 

8. Jabuke

Jabuke su bogate topivim vlaknima, a održaju sitost dok smanjuju kolesterol. Običnim posipanjem kriški jabuka s cimetom, pripremite niskokaloričnu grickalicu. 

9. Prokulice

U jednom serviranju prokulica, nalazi se 3,8 grama proteina i 147 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina K, navodi Lisa Reed, stručnjakinja za kondiciju. Preporuča pripremu prokulica u pećnici s maslinovim uljem, soli i  balsamico octom. 

Ne volite prokulice? Uz ovaj recept, obožavat ćete ih

10. Leća

Vlakna, proteini i folna kiselina iz leće odlični su za zdravlje srca. Leća vrlo jednostavno zamjenjuje i meso te je tako nutricionistica Dahlia Marin, koristi kako bi pripremila štrucu od leće. To je jelo od raznovrsnog sezonskog povrća, a bogato je proteinima i vlaknima koja tijelu daju važne nutrijetne, tvrdi. 

11. Šipak

Antioksidansi i vitamin C iz šipka potpomažu zdravlju imunološkog sustava. Istraživanja  pokazuju kako šipak smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, gubitka gustoće kostiju, hipertenzije i drugih kroničkih simptoma, navodi dijetetičar i nutricionist Keith Thomas Ayoob. Tvrdi da šipak možete konzumirati miješanjem istog u grčki jogurt, salate ili zobene pahuljice. 

12. Grah

Osobe koje u svoju prehranu redovno uključuju grah, manje će vjerojatno biti pretile, vjerojatnije je da će živjeti duže, a imaju i niži rizik od razvoja raka ili dijabetesa drugog tipa, tvrdi Ayoob. Uz to, grah je bogat vlaknima i proteinima. 

Bučino ulje – snizuje loš kolesterol i štiti od srčanožilnih bolesti

M. V. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo