Bučino ulje - snizuje loš kolesterol i štiti od srčanožilnih bolesti

Shutterstock 283482893 buča bundeva ulje

Kraljevski status među uljima tradicionalno ima maslinovo, no za njime nimalo ne zaostaje bučino ulje: superhranjivo, ljekovito, aromatično... i antistresno!

Dobiva se od sjemenki uljne buče (Cucurbita pepo) koje obiluju mineralima, vitaminima, proteinima i nezasićenim masnim kiselinama. Najkvalitetnije bučino ulje nastaje postupkom hladnog prešanja kojim je očuvana sva hranjiva vrijednost ove supernamirnice.

Cikla, orasi, prokulice... 12 namirnica koje nutricionisti jedu baš svaku jesen

Bučino ulje bogato je oleinskom kiselinom koja snizuje "loš" LDL kolesterol i štiti od srčanožilnih bolesti. Također je dragocjen izvor vitamina D, E i K te magnezija, željeza, mangana, bakra, cinka i selena.

Bakar i mangan važni su za otpornost organizma na stres. Bučino ulje prirodni je "antidepresiv" i zato što obiluje glutaminskom kiselinom koja sudjeluje u stvaranju serotonina, takozvanog hormona sreće.

Od davnina je bučino ulje poznato po protuupalnom i diuretskom učinku. Potiče rad bubrega, ublažava upale mokraćnog sustava, olakšava tegobe s prostatom. Poboljšava probavu, čisti crijeva od parazita te pomaže kod kolitisa i sindroma iritabilnog crijeva.

Bučino ulje može se koristiti za masažu jer fino hrani i njeguje kožu, a pogodno je i za njegu vlasišta.

Imate kod kuće buče, vrganje, orahe? Pripremite jednostavnu jesensku salatu

Ovo superulje iznimno je cijenjeno u kulinarstvu jer ima osebujnu orašastu aromu koja odlično oplemenjuje slana i slatka jela. Najčešće se dodaje salatama, a i izvrsno je i u umacima, varivima, jelima s povrćem i(li) mesom, kolačima...

Bučino ulje najbolje je konzumirati u prirodnom obliku, bez termičke obrade, kako biste očuvali sve hranjive tvari.

Pripremite masku za lice od bundeve.

I. V.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!