Crveno meso uzrokuje rak jednjaka i želuca?

kobasica, meso, peceno meso, crveno meso

Ljubitelji crvenog mesa imaju veće izglede razviti određene vrste raka nego osobe koje paze na količinu odrezaka koje jedu, pokazalo je istraživanje stručnjaka američkog Nacionalnog instituta za rak.

Osobe koje jedu crveno meso izložene su većem riziku razvijanja raka debelog crijeva, a istovremeno svoje srce izlažu opasnosti. Američki su istraživači ovom popisu negativnih posljedica konzumacije crvenog mesa dodali još dvije – rak jednjaka i želuca.

Do ovog su zaključka došli nakon što su pratili gotovo 500.000 Amerikanaca starih između 50 i 71 godine kroz razdoblje od deset godina. Ispitanici su ispunili upitnik o svojim prehrambenim navikama, načinu pripremanja obroka, pušenju, tjelovježbi i ukupnoj tjelesnoj težini.

Istraživači su ustanovili kako je broj slučajeva raka jednjaka bio mali, međutim, rizik je bio relativno veći kada su u pitanju osobe koje su konzumirale veće količine crvenog mesa ili određene spojeve koji se stvaraju samim postupkom kuhanja mesa.

Upravo su ovi ispitanici bili izloženi 79 posto većem riziku razvijanja epidermoidnog karcinoma (raka stanica koje oblažu jednjak).

Glavni spojevi koji uzrokuju rak, a koji nastaju kuhanjem mesa pri visokim temperaturama su heterociklički amini. Jednako tako su ustanovili kako je rizik raka gornjeg dijela želuca u blizini jednjaka povišen kod osoba koje su u najvećoj količini unosile ove amine.

Istraživači ističu kako njihovi rezultati ne dokazuju kako crveno meso može uzrokovati ove dvije vrste raka, no predstavljaju dodatak mnogim dokazima o povezanosti između raka jednjaka i želuca te povećane konzumacije crvenog mesa.

Studija je objavljena u časopisu American Journal of Gastroenterology.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!