Hrana i recepti

Hrana i recepti

Crveno meso uzrokuje rak jednjaka i želuca?

Ljubitelji crvenog mesa imaju veće izglede razviti određene vrste raka nego osobe koje paze na količinu odrezaka koje jedu, pokazalo je istraživanje stručnjaka američkog Nacionalnog instituta za rak.

Osobe
koje jedu crveno meso izložene su većem riziku razvijanja raka debelog crijeva,
a istovremeno svoje srce izlažu opasnosti. Američki su istraživači ovom popisu
negativnih posljedica konzumacije crvenog mesa dodali još dvije – rak jednjaka
i želuca
.

Do ovog
su zaključka došli nakon što su pratili gotovo 500.000 Amerikanaca starih
između 50 i 71 godine kroz razdoblje od deset godina. Ispitanici su ispunili
upitnik o svojim prehrambenim navikama, načinu pripremanja obroka, pušenju,
tjelovježbi i ukupnoj tjelesnoj težini.

Istraživači su
ustanovili kako je broj slučajeva raka jednjaka bio mali, međutim, rizik je bio
relativno veći kada su u pitanju osobe koje su konzumirale veće količine crvenog
mesa ili određene spojeve koji se stvaraju samim postupkom kuhanja mesa.

Upravo su ovi ispitanici
bili izloženi 79 posto većem riziku razvijanja epidermoidnog karcinoma (raka
stanica koje oblažu jednjak).

Glavni spojevi koji uzrokuju rak, a koji nastaju
kuhanjem mesa pri visokim temperaturama su heterociklički
amini
. Jednako tako su ustanovili kako je
rizik raka gornjeg dijela želuca u blizini jednjaka povišen kod osoba koje su u
najvećoj količini unosile ove amine.

Istraživači ističu kako
njihovi rezultati ne dokazuju kako crveno meso može uzrokovati ove dvije vrste
raka, no predstavljaju dodatak mnogim dokazima o povezanosti između raka
jednjaka i želuca te povećane konzumacije crvenog mesa.

Studija je objavljena u
časopisu American Journal of Gastroenterology.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo