Kako otkriti na koju hranu ste alergični? Postoje dva načina, a nutricionistica zna sve o tome

lice

Alergijske reakcije javljaju se kod osoba s prirodno oslabljenim imunitetom, odnosno nakon stanja u kojima je prirodni imunološki obrambeni sustav iscrpljen.

Alergija predstavlja prejaku reakciju imunološkog sustava na vanjsku tvar ili na više njih, poznatih pod zajedničkim imenom alergeni. Kod osoba koje nisu alergične imunološki sustav je zapamtio alergene kao bezazlene tvari. Kod alergičnih osoba obrambeni sustav doživljava alergen kao ‘strano tijelo’ te dolazi do burne reakcije pri čemu se stvaraju antitijela IgE.

Brzo i jednostavno - šparoge za prste polizati, gotove za samo 5 minuta!

Koje alergije poznajemo?

Alergijske reakcije na dišnim organima uzrokovane su prvenstveno tvarima koje se udišu zrakom. Inhalacijski ili udisajni alergeni su: pelud trava, stabala, korova, grinje, kućna prašina, plijesan, epitelne stanice pasa i mačaka.

Osobe koje su osjetljive na pelud drveća, osjećaju tegobe između veljače i svibnja, dok istodobno u velikom postotku imaju alergijsku reakciju (pečenje ili svrbež ždrijela) na voće: jabuku, krušku, šljivu, breskve, trešnje te povrće: krumpir, mrkva, celer.

Alergijske reakcije na prehrambene namirnice su mnogostruke, a pojavljuju se odmah nakon konzumiranja određene namirnice ili satima nakon jela. Može doći do anafilaktična reakcija u kojoj dolazi do kolapsa cijelog organizma (otoka tkiva, otežanog disanja, pada krvnog tlaka, obilne sekrecije…), a može imati i ishod opasan po život, reakcije na koži u obliku ekcema ili koprivnjače, na dišnim organima ili uz tegobe u želucu.

Najčešći nutritivni ili prehrambeni alergeni kod odraslih su:

  • školjke, škampi, jastozi,rakovi
  • kikiriki
  • orašasti plodovi, orasi, kikiriki
  • riba

Najčešći nutritivni ili prehrambeni alergeni kod djece su:

  • orašasti plodovi
  • kikiriki
  • pšenica
  • jaja
  • kravlje mlijeko
  • soja

Proljetne ideje za najslađe deserte s jagodama - od salate do tarta

Ako se pojavi sumnja na alergiju na prehrambene namirnice, preporučljivo je napraviti dijagnostičku obradu. Dva su načina testiranja - Alergo test ili test intolerancije na hranu.

Testom intolerancije na hranu testiramo specifična IgG antitijela na proteine hrane u serumu, plazmi ili krvi. Alergo testom iz venske krvi određujemo IgE antitijela. Nakon testiranja je potrebno provesti odgovarajuću dijetu. Napraviti plan prehrane kojeg se treba strogo pridržavati, gdje će se objediniti svi potrebni makro i mikro nutrijenti.

Kako ne bi došlo do deficita pojedinih nutrijenata do kojih jednolična prehrana može dovesti, a mogu rezultirati određenim zdravstvenim komplikacijama.

Kako nam hrana može pomoći u borbi s alergijama?

Istraživanja pokazuju da konzumiranje određene hrane prema planu prehrane može pomoći u borbi protiv alergija. Protuupalna hrana uključuje namirnice koje sadrže zdrave masti, kao što je maslinovo ulje i omega 3 masne kiseline (iz lososa, tune) te voće i povrće. Odabirom pravih namirnica vaše tijelo će se moći kvalitetnije boriti sa svim tipovima alergija.

Jednostavnije ne ide: 10 ideja za domaće obroke koje možete nositi i na posao

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!