Jednostavnije ne ide: 10 ideja za domaće obroke koje možete nositi i na posao

Gablec

Domaće ideje za brzinske ručkove koje možete uzeti i sa sobom na posao donose vam nutricionistice Diana Gluhak Spajić i Ana Uremović Novačić iz Centra za nutricionizam.

1. GRAHAM KRUH (35 g)+ NAMAZ OD SLANUTKA (35 g)

Sastojci:

  • 20 g slanutka
  • 5 g maslinova ulja
  • 2 g limuna
  • 2 g češnjaka
  • sol i papar

Priprema:

Štapnim mikserom izmiksati kuhani slanutak. Dodati protisnuti češnjak, maslinovo ulje, limunov sok, posoliti i popapriti,a zatim štapnim mikserom ponovno sve izmiješati dok smjesa ne postane glatka.

E: 136 Kcal, P: 3,5 g, M: 6,0 g, UH: 16,5 g

Ovaj jednostavan sendvič je sve što vam nakon nekoliko dana prejedanja treba

2. SALATA OD COUS COUSA S POVRĆEM (Cca 200 g)

Sastojci:

  • 60 g ocus cousa
  • 20 g rajčice
  • 10 g rotkvice
  • 10 g žute paprike
  • 10 g rukole
  • 20 g krastavaca
  • vlasac, jabučni ocat, papar

Priprema:

Nasjeckati svježe povrće. Natopiti cous cous s vodom i pustiti da odstoji u poklopljenoj posudi. Nakon par minuta pomiješati povrće s cous cousom te dodati ocat, vlasac i papar.

E: 208,1 Kcal, P: 9,2 g, M: 1,3 g, UH: 41,6 g

3. SALATA OD PILETINE S POVRĆEM (Cca 200 g)

Sastojci:

  • 100 g piletine
  • 10 g rukole
  • 10 g matovilca
  • 10 g kupusa
  • 20 g sok od naranče
  • 5 g maslinova ulja
  • 20 g jogurta
  • sol, papar

Priprema:

Piletinu nasjeckati na kockice i propirjati pomiješati s nasjeckanim povrćem te preliti dresingom od jogurta, soka od naranče, soli i papra.

E: 191,3 Kcal, P: 23,5 g, M: 8,7 g, UH: 4,3 g

4. TUNA SALATA S TJESTENINOM I POVRĆEM (Cca 200 g)

Sastojci:

  • 35 g tune iz konzerve
  • 35 g tjestenine
  • 25 g kukuruza
  • 60 g rajčice
  • 30 g rukole

Priprema:

Iscijediti tunu konzerviranu u ulju te pomiješati s nasjeckanim povrćem i kuhanom tjesteninom.

E: 274,6 Kcal, P: 13,7 g, M: 8,9 g, UH: 35,9 g

Nutricionistica Mirela Marić o dijetama i prehrani: Pločice na trbuhu rade se u kuhinji

5. ZOBENE PAHULJICE S BOBIČASTIM VOĆEM I JOGURTOM cca 350 g

Sastojci:

  • 50 g zobenih pahuljica
  • 50 g bobičastog voća
  • 240 ml jogurta s probiotikom
  • 5 g chia sjemenki
  • 5 g sjemenki lana

Priprema:

Zobene pahuljice preliti jogurtom te dodati bobičasto voće, chia i lanene sjemenke.

E: 403,9 Kcal, P: 15,3 g, M: 14,1 g, UH: 56,2 g

6. VOĆNA SALaTA S GROŽĐICAMA (Cca 300 g)

Sastojci:

  • 1 manja jabuka
  • 1 manja kruška
  • 1 manja breskva
  • 1 manja banana
  • 10 g grožđica

Priprema:

Nasjeckati svježe voće te posuti suhim grožđicama.

E: 158,3 Kcal, P: 1,6 g, M: 0,18 g, UH: 39,8 g

7. RAJČICA I AVOKADO S MOZZARELOM I BOSILJKOM (Cca 300 g)

Sastojci:

  • 50 g mozzarrelle
  • 200 g rajčice
  • 50 g avokada
  • 3 g maslinova ulja
  • 5 g bosiljka
  • 2 g limunova soka

Priprema:

Nasjeckati rajčicu, avokado i mozzarrellu, posuti s limunovim sokom, svježim bosiljkom i
maslinovim uljem.

E: 233,4 Kcal, P: 12,5 g, M: 16,9 g, UH: 9,4 g

Što se događa s vašim organizmom ako izbjegavate gluten, a niste intolerantni?

8. POPEČCI OD KRUMPIRA I ŠPINATA (Cca 150 g)

Sastojci:

  • 70 g kuhanog krumpira
  • 1 jaje
  • 20 g brašna
  • 50 g smrznutog špinata
  • peršin, kurkuma, sol, papar

Priprema:

Skuhati krumpir te ga izgnječiti vilicom, dodati špinat, jaje i brašno te začine. Rukama oblikovati popečke te peći u pećnici 15-tak minuta.

E: 138,3 Kcal, P: 5,8 g, M: 1,9 g, UH: 25,9 g

9. TJESTENINA SA SVJEŽIM SIROM (Cca 200 g)

Sastojci:

  • 50 tjestenine
  • 100 g svježeg sira
  • 50 g kiselog vrhnja
  • sol, papar, vlasac

Priprema:

Skuhati tjesteninu te umiješati svježi sir i vrhnje uz dodatak začina i svježeg vlasca.

E: 328,0 Kcal, P: 17,6 g, M: 8,9 g, UH: 47,0 g

10. PALAČINKE SA ZOBENIM PAHULJICAMA I MEDOM (Cca 100 g)

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 40 g mlijeka
  • 20 g banane
  • 10 g zobenih pahuljica
  • 2 g praška za pecivo
  • 1 g cimeta
  • 7 g meda

Sastojci:

Umiješati jaje, mlijeko, izgnječenu bananu, zobene pahuljice, prašak za pecivo i cimet kako bi se dobila smjesa za palačinke. Smjesu peći oko 2-3 min s obje strane i
poslužiti uz med.

E: 123,7 Kcal, P: 4,1 g, M: 3,4 g, UH: 19,8 g

Koprive, medvjeđi luk i šparoge - ne riskirajte s hranom iz prirode

M. P.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!