Zobena kaša - 5 razloga zašto je jesti (osim što uravnotežuje šećer i potiče metabolizam)

Shutterstock 424283860

Zobena kaša idealan je izbor za doručak, a donosimo i 10 razloga zašto je jesti.

1. Daje energiju i osjećaj sitosti

Zob je bjelančevinama (proteinima) najbogatija vrsta žitarica u našem podneblju. Osim što obiluje proteinima važnim za proizvodnju tjelesne energije, zob je odličan izvor “dobrih” ugljikohidrata koji pomažu uravnotežiti razinu šećera u krvi. Tako izbjegavate nagle “skokove” i “padove” šećera u krvi koje uzrokuje rafinirana hrana poput kroasana, buhtli, rafiniranih kukuruznih pahuljica i ostalih nezdravih varijanti za doručak.

5 načina kako zobena kaša može učiniti kožu i kosu ljepšom

2. Opskrba energijom

Nakon konzumiranja zobene kaše bit ćete ravnomjerno opskrbljeni energijom i dulje ćete zadržati osjećaj sitosti. Za to su, među ostalim, zaslužna vlakna koja ujedno potiču metabolizam i probavu te pomažu sniženju kolesterola i krvnog tlaka.

3. Bogatstvo vitamina

Zob je “melem” za organizam i zbog obilja minerala (prije svega željeza i kalcija), vitamina B i vitamina E te aminokiselina.

10 slasnih ideja - što sve možete pripremiti od zobi za prste polizati

4. Začinite po ukusu

Pri kupnji zobi birajte cjelovitu žitaricu bez aditiva. Jednostavno je možete skuhati u vodi ili mlijeku (osobito je slasna i lagana ako joj dodate biljno zobeno mlijeko) te je “začiniti” svježim ili suhim voćem, kakao-prahom (bez dodanog šećera), medom, cimetom, jogurtom...

5. Idealna u svakom obroku

Zobena kaša nije rezervirana samo za doručak - odlično se “snalazi” u svim drugim varijantama kao prilog, međubrok, osnova za deserte...

Genijalni recepti za zobenu kašu koje morate isprobati

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!