Kakva prehrana šteti muškoj plodnosti?

Junk, hamburger, nezdrava hrana

Muškarci čiji se prehrana temelji na zasićenim mastima (namirnice životinjskog porijekla: govedina, veprovina, janjetina, mlijeko i sir) te mononezasićenim mastima (namirnice iz biljnih ulja, kao što su maslinovo, kanola, kikirikijevo, sezmovo ili suncokretovo ) trebali bi početi drugačije jesti. Naime, harvardski stručnjaci tvrde da ovakvom vrstom prehrane štete kvaliteti svoje sperme.

Muškarci koji konzumiraju ovakve namirnice stvaranju manji broj spermija, koji su ujedno manje aktivni.

Ako želite ovome stati na kraj, a pogotovo ako pokušavate začeti dijete i nikako ne uspijevate, promijenite svoj režim prehrane. U svakodnevni meni uključite zdrave, polinezasićene masti kao što su omega-3 masne kiseline (losos, tuna i maslinovo ulje), te omega-6 masne kiseline (uz ribu konzumirajte i žitarice od cjelovitog zrna).

"Promatrali smo vezu između prehrambenih masnoća i kvalitete sjemena. Ovo pokazuje povezanost između promjenjivih faktora stila života, pogotovo prehrane, i muškog potencijala plodnosti", objasnila je dr. Jill Attaman, opstetičarka i ginekologinja koja je vodila istraživanje.

Attamanin harvardski tim je analizirao uzorke sperme od 91 muškarca, koji su odgovorili na upitnik o svojim prehrambenim navikama. Također im je izmjerena količina masnih kiselina u spermi.

Ispitanici s najvećom količinom zasićenih masti imali su 41 posto manje sperme u odnosu na muškarce koji su jeli najmanje količine zasićenih masti. Jednako tako, ispitanici s najvećom konzumacijom mononezasićenih masti su imali 46 posto manje spermija.

S druge strane, muškarci čija je prehrana u većoj mjeri sadržavala unos omege-6 imali su spermije s većom pokretljivošću, dok su ispitanici koji su jeli više omega-3 masnih kiselina imali veće spermije boljeg oblika (morfologija).

Voditeljica studije ističe kako joj nije u potpunosti jasna veza, no istina je da se tijelo drugačije odnosi prema različitim vrstama masnoća.

"Polinezasićene masnoće su važne sastavnice membrana stanica spermija i mogu utjecati na sposobnost oplodnje jajne stanice. Jednako tako mogu stimulirati stvaranje hormona".

"Prehrambeni obrazac budućeg oca utječe na kompoziciju sperme koja će dostaviti polovicu gena budućem sinu ili kćeri. Stoga je to još jedan razlog zašto bismo trebali pametnije birati ono što jedemo", zaključio je dr. David Katz, direktor Centra za istraživanje prevencije Medicinskog fakulteta na Yaleu, koji je komentirao istraživanje.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!