Komorač ili slatki kopar – botanički rođak celera, peršina i korijandra – odličan je izvor vitamina C i folne kiseline.
Također obiluje mineralima: kalijem, manganom, molibdenom, fosforom, kalcijem, magnezijem, željezom i bakrom.
Komorač sadrži i niz antioksidansa koji štite tjelesne stanice od oštećenja te djeluju protuupalno: kvercetin, kempferol, rutin, anetol…
Prema povijesnim zapisima, sve stare civilizacije koristile su komorač u liječenju brojnih zdravstvenih tegoba, od želučanih i plućnih oboljenja, do ugriza zmija i škorpiona.
Melem za jetru i bubrege
Komorač je poznat kao čistač organizma te kao odlično sredstvo za umirenje grčeva kod dojenčadi i djece. Fitoterapeuti kažu da trudnice ne bi smjele uzimati komorač, no u narodnoj medicini on je cijenjeni lijek za druga “ženska stanja“. Primjerice, preporučuje se za regulaciju mjesečnice te za bolje izlučivanje mlijeka u dojilja.
Također se od davnina koristi u liječenju srčanožilnih, reumatskih i kožnih bolesti te bolesti mokraćnog i probavnog sustava. Pravi je melem za bubrege i jetru.
Od komorača se dobivaju prirodni pripravci za smirenje kašlja, ispiranje upaljenih očiju, umivanje lica te za grgljanje protiv lošeg zadaha iz usta.
Prirodni oblozi smiruju nadraženost i upale očiju
Zbog obilja hranjivih sastojaka, fine arome i lake probavljivosti (sprečava nadutost), sirovi komorač idealan je dodatak sendvičima, povrtnim i voćnim salatama.
Kombinacije namirnica koje pomažu da izbjegnete nadutost
Dobro se slaže sa zelenom salatom, tunjevinom, citrusima… Odlična je kombinacija salata od komorača, inćuna i maslina, ili salata od komorača i naranče ili jabuke.
Salata od komorača i jabuka
U zdjeli izmiješajte 1 žličicu svježe iscijeđenog limunova soka, 1 žlicu senfa, 1 žličicu sjemenki komorača, 3 žlice maslinova ulja (po mogućnosti ekstra djevičanskog) te po želji sol i papar. Dodajte 1 jabuku narezanu na vrlo tanke kriške te tanko narezan plod komorača zajedno s manjim listovima. Promiješajte da se sastojci dobro prožmu.
Pirjani komorač s mediteranskim preljevom
Sastojci: plod komorača, 2 + 2 žlice pilećeg ili povrtnog temeljca
Preljev: 3 žlice maslinova ulja (po mogućnosti ekstra djevičanskog), 2 žličice limunova soka, 2 srednje velika režnja češnjaka, morska sol i papar po želji
- Nasjeckajte češnjak i ostavite ga da odstoji 5-10 minuta jer se tako razvijaju blagotvorni spojevi. U međuvremenu narežite komorač na tanke ploške (oko 6 mm).
- U tavi od nehrđajućeg čelika zagrijte 2 žlice temeljca na srednje jakoj vatri. Kada temeljac zakipi, dodajte komorač, poklopite i pirjajte 4 minute. Otklopite, promiješajte, dodajte 2 žlice temeljca pa na umjerenoj temperaturi kuhajte otklopljeno još 3 minute. Dakle, komorač treba pirjati ukupno 7 minuta, ali ne više od toga da biste maksimalno očuvali hranjive tvari i okus.
- Prebacite komorač u zdjelu. Bit će ukusniji ako ga s ostalim sastojcima izmiješate dok je još vruć (mediteranski preljev nije potrebno pripremati zasebno).
Još nekoliko ideja za posluživanje komorača pirjanog prema prethodnom receptu:
- S narezanim crvenim paprikama i posipan feta sirom ili ribanim parmezanom.
- Napravite pire – izmiksajte pirjani komorač, 2 kuhana krumpira (po mogućnosti ih skuhajte na pari kako bi zadržali više hranjivih sastojaka), 2 žlice maslinova ulja i 2 žlice svježeg lišća kopra. Dodajte sol i papar po želji.
- Pomiješajte pirjani komorač s komadima kuhane ribe (npr. bakalara, tune ili lososa), kuhanom mrkvom i cvjetačom.
Od komorača možete pripremiti juhu ili varivo, ili ga ubaciti u složenac i lagano zapeći… Sjemenkama komorača fino se može aromatizirati brašno za kruh, jela od mesa i riba, ukiseljeno povrće i razni umaci.
Raštika – niskokalorična, a izvanredno hranjiva i zdrava
I.V.
Foto: Shutterstock