Omiljeno ljetno voće breskva velik je izazov znanstvenicima. Istraživanja i epidemiološke studije potvrdili su više puta da pojačano konzumiranje voća smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih žila, od nekih vrsta raka te kroničnih bolesti.
Upozorili su na ulogu voća i povrća u zaštiti organizma, posebno su istaknuli ulogu i važnost antioksidansa u voću. Antioksidansi su sastojci koji štite stanice u tijelu od oštećenja koja uzrokuju slobodni radikali, molekule s reaktivnim djelovanjem.
Breskve su hit – ovo voće štiti vid, pomlađuje i čuva zdravlje srca
Slobodni radikali sudjeluju u razvoju bolesti srca i krvnih žila, nekih vrsta
raka i ostalih bolesti povezanih sa starenjem. Fenoli, supstancije u breskvi, štite od raka dojke! Imaju jak antioksidacijski učinak.
Stručnjaci Istraživačkog centra Texas Agril stanice su raka tretirali sastavnicama breskva Rich Lady te Black Splendor šljivama i ustanovili kako su njihovi ekstrakti ubili stanica raka, a istovremeno nisu oštetili normalno okolno tkivo. Klorogen i neoklorogen su dvije sastavnice iz breskve i šljive koje su uspjele ovako djelovati na zloćudne stanice.
Kompot od bresaka
- Ogulite 3 kilograma bresaka.
- Da biste ih lakše ogulili, breskve valja složiti na cjediljku i uroniti u kipuću vodu. Ostavite ih u vodi 5 do 10 minuta, zatim odmah gulite.
- Uklonite im koštice.
- Polovice bresaka složite u čiste staklenke i prelijte kuhanim i ohlađenim sirupom.
- Na 1 l vode stavite 25 dag do 50 dag šećera.
- Staklenke dobro zatvorite i kuhajte u pari 15 minuta na 90° C.
- Ohlađene staklenke stavite na hladno mjesto.
Marelice su pravi izvor zdravlja – čuvaju srce, jačaju kosti i pomlađuju
Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock