Kruh ne mora biti dosadan: imamo 2 maštovita recepta

kruh s kruskama ice i pice

Danas vam donosimo dva recepta za kruh koji mogu pratiti razne namirnice poput sira, foie gras ili paštete... Objavljeni su u magazinu Iće & piće, a autorica im je Marina Sanguinetti.

Kruh s medom i začinima

Sastojci:

  • 125 grama maslaca
  • 400 grama meda
  • 250 grama brašna
  • jedna žličica sode bikarbone
  • jedna žličica pimeta
  • sol
  • pola žličice kajenskog papra
  • pola žličice cimeta
  • pola žličice klinčića
  • pola žličice kima
  • tri jaja

Priprema:

1. Na slaboj vatri kuhajte maslac i med nekoliko minuta dok se ne sjedine. Nemojte pustiti da smjesa proključa. Ostavite da se mješavina ohladi na sobnoj temperaturi.

2. U veliku zdjelu dodajte sve suhe sastojke i začine te prosijte. Suhim sastojcima miješajući dodajte med, maslac i jedno po jedno jaje. Kad su svi sastojci dobro integrirani, stavite tijesto u kalup prethodno namazan maslacem.

3. Pecite 45–60 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 160 stupnjeva.

Kruh s jabukama i kruškama

Sastojci:

  • jedna kocka svježeg kvasca
  • jedna žlica šećera
  • jedna šalica tople vode
  • tri šalice brašna
  • sol
  • crni papar
  • ružmarin
  • tri žlice maslinovog ulja
  • jedna jabuka
  • jedna kruška

Priprema:

1. U staklenoj zdjelici žlicom ili kuhačom pomiješajte svježi kvasac sa šećerom. Kad se kvasac otopi, dodajte vodu te ostavite na toplom mjestu 20 minuta, dok se kvasac ne počne širiti.

2. U veliku zdjelu dodajte sve suhe sastojke: brašno, sol, papar i ružmarin. Dodajte maslinovo ulje i kvasac te sve dobro umijesite (rukama ili mikserom s nastavcima za izradu tijesta). Pokrijte tijesto krpom i pustite da odstoji dok se gotovo ne udvostruči, oko 35 minuta.

3. Jabuku i krušku ogulite i narežite na kockice.

4. Stavite tijesto na pobrašnjenu površinu, razvucite ga rukama te pobacajte kockice jabuke i kruške po vrhu. Oblikujte kruh pa neka na limu za pečenje odstoji 15 minuta.

5. Pecite 40 min u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva.

Ordinacija.hr
Foto: Damir Fabijanić

 Prati nas na Viber Public Chatu!