Lubenica je idealno osvježenje!

Lubenica, voce

Ima ih zelenih, prugastih, duguljastih, sasvim okruglih, a volimo ih sve jer nema boljeg osvježenja!

Kako ju kupiti?

kRadije odaberite manju lubenicu, nego odrezane kriške. Po boji kore i peteljke prepoznat ćete je li zrela. Prodavač će vam, osim toga, rado nožićem izrezati mali stožac u dubinu da kušate okus.

Lubenica je slatkiš dovoljan sam sebi, no kockice ili kuglice od njenog crvenog mesa odličan su dodatak voćnim salatama. A izdubljena lubenica lijepa je "zdjela" za salatu! Smrvite li joj meso mikserom, dobit ćete gusti, osvježavajući sok, kojem možete dodati omiljeni liker. Zamrznuti sok pretvara se u lagani sladoled.

Lubenicu uvijek jedite dobro rashlađenu. Čuvajte ju u hladnjaku najdulje tjedan dana.

Iako prepune vode, lubenice se koriste čak i za zimnicu - omiljeno je slatko od kore, a pravi obožavatelji pripremit će i džem od lubenica: za sirup pristavite 1/4 l vode sa sokom 2 naranče i 3 neprskana limuna (dodajte i naribanu limunovu koricu), 2,5 kg šećera i 2 mahune vanilije. Kad provri, smanjite temperaturu da pomalo vrije 20 minuta. U međuvremenu, lubenicu, tešku 3 kg, ogulite, koštice odstranite, a meso narežite na kockice. Dodajte u kipući sirup i skuhajte provjeravajući gustoću. Potkraj kuhanja možete dodati i čašicu ruma.

kUkiseljene lubenice također su zanimljiva zimnica. Dakako, zamrzavanje je nemoguće.

10 dag lubenice sadrži:

  • šećer: 10 posto
  • voda: više od 90 posto
  • betakaroten: 20 mg
  • željezo: 0,5 mg
  • kalcij: 7 mg
  • fosfor: 10 mg
  • kalorije: 15 - 26

 

K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!