Hrana i recepti

Hrana i recepti

Magnezij poboljšava pamćenje

Najnoviji podaci pokazuju da povećani unos magnezija, esencijalnog minerala kojeg nalazimo u tamnom lisnatom povrću, može pomoći u obrani protiv gubitka pamćenja povezanog sa starom dobi.

Neuroznanstvenici Tehnološkog instituta u
Massachusettsu (MIT) i pekinškog Sveučilišta Tsinghua su ustanovili kako
povećan unos jedne od sastavnica magnezija, magnezij-L-treonata (MgT) poboljšava
sposobnost učenja, radnog pamćenja, te kratkoročnog i dugoročnog pamćenja kod laboratorijskih
štakora.

“Ovo istraživanje podcrtava važnost
prehrane s dostatnim unosom magnezija i sugerira korisnost terapije na temelju
magnezija za pogoršanje pamćenja povezano sa starošću”, izjavio je Susumu
Tonegawa, jedan od autora istraživanja s MIT-a, koje je objavljeno u časopisu Neuron.

Iako je studija provedena nad laboratorijskim štakorima,
znanstvenici tvrde kako se rezultati mogu prenijeti na ljude.

“Polovica populacije industrijaliziranog
svijeta pati od nedostatka magnezija. Ako se magnezij-L-treonat pokaže sigurnim
i učinkovitim kod ljudi, rezultati bi mogli imati značajni učinak na javno
zdravstvo”, tvrdi istraživač Guosong Liu.

Istraživači su proučavali načine na koji
magnezij-L.treonat stimulira promjene u sinapsama, sjecištima neurona koji na
kojima se signal prenosi s jednog neurona na drugi. Ustanovili su kako MgT
pospješuje plastičnost ili snagu između sinapsi kod mladih i starih štakora, te
povećava gustoću sinapsi u hipokampusu, dijelu mozga odgovornom za prostornu
navigaciju i dugoročno pamćenje.

Naše tijelo nije sposobno samo proizvesti
mineral magnezij, stoga ga trebamo svakodnevno unositi hranom, a vitamin D pospješuje njegovu apsorpciju.

Hrana bogata magnezijem

Najučinkovitiji način povećanja unosa
magnezija je hranom. Ovim se putem lakše apsorbira nego iz dodataka prehrani.
Hrana koju bi trebali češće konzumirati uključuje bademe, brazilske oraščiće,
kvasac, heljdu, indijske oraščiće, morske alge, kikiriki, bučine sjemenke i
žitarice od cjelovitog zrna.

Ljubitelje čokolade će obradovati
podatak da sto grama crne čokolade sa 70 posto kakaa osigurava 11
miligrama magnezija. Brza hrana tijelu oduzima magnezij, te ju trebate
izbjegavati.

Osim hrane bogate magnezijem, možete
se okrenuti dodacima prehrani. Magnezij citrat je najčešći oblik koji se
konzumira jer se lako apsorbira. Imate na izbor magnezij u prahu ili u
kapsulama. Dnevne doze variraju od 300 do 99 miligrama, ovisno o vašim potrebama
i stilu života. Osobe koje redovito vježbaju zahtijevaju više magnezija jer
gube više minerala.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo