Savršena za osobe osjetljive na gluten i one koje boluju od celijakije, južnoamerička žitarica koju nazivaju i majom žitarica – kvinoja, ima itekako mnogo dobrobiti za vaše zdravlje.
Iako je kvinoja žitarica, ona se vrlo lako može konzumirati i kao lisnato povrće kao što je, primjerice, blitva. Ova žitarica je itekako bogata različitim aminokiselinama među kojima se najviše ističe lizin, što nije baš uobičajena karakteristika žitarica.
Nutritivni sastav kvinoje
Odlična žitarica za regenraciju tkiva, za borbu protiv glavobolja, poboljšanje probave, zdravlje srca i sl. Što sve sadrži ova čudesna žitarica nabolje će se vidjeti iz tablice:
Osim spomenutih pozitivnih učinaka na organizam, kvinoja je dobra i za:
- mršavljenje
- protuupalno djelovanje
- smanjivanje razine kolesterola u krvi
Kako ju pripremati?
Kvinoja je jako gorka, stoga ju je potrebno dobro isprati u vodi. Međutim, nikako nije preporučljivo dugo ju namakati jer gorka tvar može prodrijeti u unutrašnjost zrna. Omjer vode i kvinoje može biti i do 5:1, a obično se kuha 30 do 40 minuta. Možete ju koristiti kao rižu ili kus-kus ili ju, pak, samljeti pa koristiti kao brašno za bezglutenski kruh.
Četiri vrste brašna odlična za bezglutensku prehranu!
Foto: Shutterstock
J. R.