Rotkvica smiruje probavu i iznimno brzo zadovoljava glad

hero, Shutterstock 764205646

Hrskavi, sočni korijen obiluje vitaminom C, folnom kiselinom, antocijaninom (crvenim pigmentom koji je vrlo snažan antioksidans) te mineralima.

Hrskavi, sočni korijen obiluje vitaminom C, folnom kiselinom, antocijaninom (crvenim pigmentom koji je vrlo snažan antioksidans) te mineralima. 

Rotkvica se lako osuši i gubi aromu stajanjem, pa koristite što svježije i režite ih tek neposredno prije pripreme jela odnosno konzumacije. Kako su iznimno privlačne boje, mogu se koristiti kao ukras jelima.

Kako na naše zdravlje utječe konzumacija rotkvice?

Rotkvica je iznimno korisna za jetru i želudac, izvrsna je za detoksikaciju, odnosno pročišćavanje krvi. Bogata je neprobavljivim ugljikohidratima koji olakšavaju probavu, zadržavaju vodu, liječe zatvor i tako pružaju olakšanje oboljelima od hemoroida. Ljekoviti sastojci pomažu bržem zacjeljenju hemoroida.

Ovi simptomi ukazuju na manjak joda u organizmu

Prirodni sokovi rotkvice smiruju probavni sustav. Rotkvice su prirodni diuretik. Samim time povećavaju proizvodnju mokraće. Sok od rotkvica liječi upale i osjećaj pečenja tijekom mokrenja. Također čisti bubrege i sprječava infekcije bubrega i mokraćnog sustava.

Ova namirnica izvrsno ispunjavaju želudac i iznimno brzo zadovoljavaju glad. Kako sadrže malo kalorija, idealne su za održavanje kilaže i dijete. A sve to bez puno kalorija.

4 jednostavna recepta za pripremu najukusnije piletine

Budući da rotkvice obiluju vitaminom C, folnom kiselinom i antocijaninima, sitno povrće pomaže izliječiti mnoge vrste raka, osobito debelog crijeva, bubrega, želuca i karcinoma usne šupljine. Sok rotkvica se može koristiti kao učinkovit tretman za ubode insekata poput pčela, stršljena, osa... Ljekovita tekućina također smanjuje bol i oticanje te smiruje pogođeno područje.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!