Hrana i recepti

Hrana i recepti

Što jesti za zdrave zube?

Nije nikakva novost kako je saharoza – koja se nalazi u slatkišima, tijestima, medu – najopasniji šećer za zdravlje zuba.

Međutim, količina šećera u nekoj namirnici nije ujedno i prvi uzrok karijesa,
pokazalo je to jedno nizozemsko istraživanje. Odlučujuće je, ipak, vrijeme koje
šećer “provede” u ustima – što je šećer dulje u usnoj šupljini, to je opasnost
od razvoja karijesa veća. Čak i ako se radi o šećerima koji su manje “opasni”
od saharoze, ukoliko dugo ostaju u ustima, također mogu štetiti zubima. Primjer
takvog šećera je amidon koji se nalazi u kruhu ili žitaricama.  

JabukeStoga, ukoliko jedete puno kruha i žitarica, odnosno namirnica koje obiluju
amidonom, konzumirajte ih uz mliječne proizvode. Oni sadrže kalcij koji jača
zube.

Što se tiče slatkiša, najopasniji su žele bomboni, jer se želatina lijepi za
zube, a bakterije zadržavaju i razmnožavaju. Ukoliko su vam bomboni “Ahilova
peta” i nikako im ne možete odoljeti, probajte one bez želatine, ili kao
alternativu uzmite kocku čokolade – po mogućnosti crne i gorke.

Imajte na umu kako sve namirnice koje sadrže šećer izazivaju lučenje
kiseline, te započinje proces demineralizacije zuba – to je prvi korak u
nastanku karijesa. Stoga je svako grickanje, primjerice voća ali i
ispijanje zaslađenog čaja, potencijalno opasno za vaše zube.Onaj čaj koji definitvo pomaže kod zdravlja zubi je – već dokazano učinkovit – zeleni čaj. Katehini u ovom čaju ubijaju bakterije u ustima i neutraliziraju neugodan miris.

Za zdrave zube stručnjaci preporučuju konzumiranje čvrstih namirnica. One
utječu na mišiće vilice, te potiču žvakanje i lučenje sline. A slina štiti zube
i smanjuje kiselost u ustima. Primjer takve hrane je celer. Ne samo da zahtijeva dodatno žvakanje, veće je i namirnica koja masira desni i čiti prostor između zuba. Za lijepe zube jedite i puno luka i peršina – prvo povrće neutralizira djelovanje bakterija, dok drugo osigurava svjež dah.
 
Iako mnoge namirnice utječu negativno na kiselost u ustima, sir nije jedna od
njih. Ovaj mliječni proizvod smanjuje kiselost u ustima i neutralizira štetno
djelvoanje nekih namirnica. Sir obiluje kalcijem i fosforom, te pojačava
zaštitno djelovanje sline. Zato je, s vremena na vrijeme, obrok dobro završiti
komadom sira.

D.Š.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo