Stopostotni voćni sokovi ne debljaju djecu i mlade

sok-dorucak-dijete-mama-obitelj

Tinejdžeri i adolescenti koji svakodnevno piju stopostotni voćni sok sveukupno se zdravije hrane od onih koji ne konzumiraju voćne sokove. Pokazalo je tako novo istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Health Promotion.

Prirodni voćni sokU studiji stoji da djeca i mladi u dobi od 12 do 18 godina koji  piju bilo koju količinu stopostotnog voćnog soka dnevno unose manje zasićenih i nezasićenih masnoća, a više vitamina C i B6, folata, kalija i željeza u svoj organizam. 

Oni koji piju više od 1,8 decilitara dnevno također konzumiraju i više cjelovitog voća i manje dodanih masnoća i šećera.

Otkriveno je i kako nema povezanosti između konzumacije stopostotnog voćnog soka i tjelesne težine (čak ni u skupine koja je konzumirala najviše soka dnevno) u gotovo 4.000 tinejdžera i adolescenata koji su sudjelovali u studiji.

Theresa Nicklas s fakulteta Baylor College of Medicine tvrdi kako je poticanje djece na konzumaciju hrane i pića bogatih nutrijentima posebice važno tijekom tinejdžerskog i adolescentskog razdoblja, zbog povećane potrebe za hranjivim tvarima.

"Pri tome je stopostotni voćni sok iznimno zdrav izbor jer osigurava važne hranjive tvari koje su mladima u razvoju potrebne. Kriva je pretpostavka, a novija istraživanja to neprestano i potvrđuju, da je konzumacija voćnih sokova povezana s pretilošću."

Izvor: Biologija.com.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!