U kojoj vrsti čokolade ima najviše antioksidansa?

cokolada- 4

Nedavna studija potvrdila je da su antioksidansi i drugi nutrijenti na bazi biljaka koji se nalaze u čokoladi i kakao proizvodima snažno povezani s količinom nemasnih sastojaka proizvedenih iz kakaa.

ČokoladaStudija je objavljena u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, a proveli su je znanstvenici sa Sveučilišta Cornell te tvrtki The Hershey Company i Brunswick Laboratories. Istraživači su uspoređivali detaljan sastav antioksidansa u čokoladi i proizvodima koji sadrže kakao, a koji su komercijalno dostupni u SAD-u.

U studiji su tri (od najprodavanija četiri) branda prirodnog kakao praha, čokolade za kuhanje, tamne čokolade, djelomično zaslađenog čipsa od čokolade, mliječne čokolade i čokoladnog sirupa kupljena diljem SAD-a te je svaki proizvod testiran na antioksidativnu aktivnost, ukupne polifenole i pojedine flavanolne monomere i oligomere.

Znanstvenici su rezultate usporedili s količinom nemasnog krutog kakaa, ukupnim polifenolima u svakom proizvodu te s izračunatim postotkom kakaa.

Tamna čokoladaFlavanoli su u svim proizvodima, uz iznimku katehina, vrlo dobro korelirali s ukupnim polifenolima, nemasnim krutim kakaom, a u manjem stupnju i s izračunatim postotkom kakaa. "Studije su ponovno potvrdile da su razine flavanola u proizvodima poput tamne čokolade, mliječne čokolade i kakaa u prahu usko povezane s količinom čestica kakaa u tim proizvodima", izjavio je  David Stuart, voditelj tima koji je proveo studiju.

Slabiju povezanost između katehina (flavanolnog monomera prisutnog u svim uzorcima) i razine nemasnog krutog kakaa, ukupnih polifenola i izračunatog postotka kakaa, autori studije protumačili su razlikom u proizvodnom procesu jer je, naime, ranije utvrđeno da se epikatehin, najzastupljeniji flavanolni monomer u svim uzorcima, može konvertirati u katehin tijekom pečenja i alkalne obrade.

U konačnici, kad se analizirane proizvode klasificiralo prema sastavu, sve su se kategorije (osim tamne čokolade i djelomično zaslađenog čokoladnog čipsa koji su po sastavu slični) veoma razlikovale. Proizvodi s najvišim razinama flavanolnih antioksidansa bili su kakao prah, čokolada za kuhanje, tamna čokolada i poluzaslađeni čokoladni čips, potom mliječna čokolada i čokoladni sirup.

Izvor: Biologija.com.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!