Čak i malo više kalcija u vašoj prehrani može vam produljiti život, pokazalo je novo istraživanje.
Švedsko istraživanje pokazalo je kako muškarci koji konzumiraju više kalcija
imaju 25 posto manje izglede umiranja tijekom idućih deset godina, nego njihovi
vršnjaci koji su u prehranu uključili vrlo malo kalcija. Niti jedna skupina muškaraca nije uzimala
dodatke kalcija.
Rezultati studije potvrđuju prethodna istraživanja koja su povezala veći
unos kalcija sa nižom stopom smrtnosti i kod muškaraca i kod žena. Studija je objavljena u časopisu American Journal
of Epidemiology.
Iako su se istraživanja do sada uglavnom bavila vezom kalcija i magnezija s
rizikom od kroničnih oboljenja, malo se znalo o povezanosti konzumacije kalcija
iz hrane i smrtnosti.
Stručnjaci sa Karolinska Instituta iz Stockholma ispitivali su više od 23,000
Šveđana starih između 45 i 79 godina, a studija je trajala deset godina.
Tijekom studije 2, 358 ispitanika je umrlo.
Osobe koje su konzumirale najviše kalcija imale su 25 manji rizik od
smrtnosti, te 23 posto manji rizik od umiranja od srčanih bolesti. Unos kalcija
pritom nije znatno utjecao na rizik od umiranja od kancerogenih oboljenja.
Muškarci koji su imali najbolje rezultate unosili su gotovo 2,000 miligrama
kalcija dnevno, dok su oni ispitanici koji su imali najslabije rezultate
unosili oko 1,000 miligrama dnevno. Stručnjaci preporučuju unos kalcija od
1,000 miligrama dnevno za muškarce stare između 19 i 50 godina, te 1,200
kalcija za muškarce starije od 50 godina.
Kalcij utječe na rizik od smrtnosti na niz načina, ističu stručnjaci.
Primjerice, može smanjiti visoki tlak, kolesterol ili razinu šećera u krvi.
Muškarci u studiji najviše kalcija dobivali su iz mlijeka i mliječnih proizvoda.
D. Š.