Biljni bolognese s lećom i dimljenim tempehom

Bolonjez

Prelazak na vegansku, odnosno potpuno biljnu prehranu ne znači i odricanje od tradicionalnih i uobičajenih okusa na koje je naše nepce naviklo.

U kategoriji takvih okusa svakako se nalazi i bolognese umak, kojemu sam posebno ostala privržena još iz djetinjstva, promatrajući svoju nonu koja bi ga bila spravljala s puno pažnje i ljubavi.

Odmakom od odgojno usađenih tradicionalnih prehrambenih režima, a u želji da oživim sjećanje na kuhanje s nonom, poklanjam vam svoju biljnu verziju ovakvog klasika.

Zbog svojeg božansvenog okusa i kvalitetnog nutritivnog statusa ne čudi me što je postao stalna stavka na tjednom jelovniku i kod mojih najizbirljivijih.

Sastojici:

  • 200 g integralne tjestenine bez jaja
  • bosiljak

Umak alla Bolognese:

  • 1 manji crveni luk, sitno nasjeckan
  • 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 1 mrkva, sitno nasjeckana
  • 1-2 štapića celera sitno nasjeckana
  • 10ak cherry rajčica, narezane na polovice
  • 100 g zelene leće, kuhane
  • 5-6 sušenih rajčica
  • 30 g oraha
  • 1 šalica listića bosiljka
  • 1/2 šalice umaka od rajčice
  • 1 žlica balzamičnog octa
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sol, papar, muškatni oraščić

"Dimljena slanina" za posip (opcionalno):

  • 100 g dimljenog tempeha Soyarnica, usitnjenog
  • 10ak oraha, fino nasjeckanih
  • Shoyu ili Tamari sos
  • balzamični ocat
  • tekući dim (ukoliko ga posjedujete)
  • 1 žličica kumina, dimljene paprike, češnjaka i luka u granulama
  • 1 žlica tamnog sezamovog ulja

Postupak:

  1. Napraviti pripremu namirnica! Jednostavno je lakše i spretnije za hendlati kasnije :)
  2. Zagrijati 2 žlice maslinovog ulja u velikoj tavi.
  3. Dodati nasjeckani luk u tavu i sotirati dok ne omekša. Dodati usitnjenu mrkvu i celer. Lagano miješati dok ne omekša. Dodati prstohvat soli i usitnjeni češnjak. Sotirati nekoliko minuta.
  4. U lonac uliti vodu i pričekati da proključa.
  5. U manjoj posudici izliti nekoliko žlica proključale vode i dodati sušene rajčice. Pustiti da omekšaju 10ak minuta.
  6. Staviti kuhati špagete.
  7. Za to vrijeme, koristeći se mužarom ili multipraktikom, napraviti vlastiti pesto od bosiljka, oraha i nasjeckanih sušenih rajčica. Doliti žlicu vode ili hladno prešanog maslinovog ulja za lakšu izradu pesta.
  8. Prethodni povrtni mix (luk, mrkva, celer, češnjak) pomaknuti u jedan kut tave, a u drugi dodati prepolovljene cherry rajčice. Pustiti ih da se kuhaju par minuta.
  9. Dodati pesto, kuhanu leću, malo umaka od rajčice (passata), balzamični ocat i lagano pomiješati.
  10. Doraditi bolonjez prstohvatom papra, soli, muškatnog oraščića. Umiješati špagete i servirati.

Dobar tek!

*Trik za neljepljive špagete "al dente": kuhati ih 2 minute manje od onoga što piše na pakiranju, iscijediti vodu i preliti ih hladnom vodom kako bi zaustavili proces kuhanja. Zatim ih direktno dodati u pripremljeni umak.

Postupak za "smoky crumble":

  1. U posudici fino usitniti dimljeni tempeh i nasjeckane orahe.
  2. Dodati sve začine i dobro promiješati.
  3. Na žlici sezamovog ulja ispržiti mrvice tempeha i oraha te posipati preko bolonjeza.

Foto: Ivana Rukavina 

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!