Čajevi - napitak prošlosti, sadašnjosti i budućnosti (1.dio)

caj-biljni-kineski-2

U sljedećih nekoliko kolumni htjeli bi vam približiti sve najvažnije što smo do sada pisali o našim čajevima. Zato smo napravili kratak sažetak tj. objedinili sve u kolumni koja bi za ljude, koji tek počinju ili su već postali ljubitelji čaja, bila kratki podsjetnik za pripremu, ispijanje i dokolicu čaja.

Bijeli čaj

Poznat je stoljećima u tradicionalnoj kineskoj medicini kao osnovni čarobni sastojak eliksira mladosti, dugovječnosti i ljepote. Jedan od najkvalitetnijih nosi naziv Silver Needle. Za njega se odabiru samo najfiniji, najmlađi listići i pupoljci, još prekriveni kratkim bijelim dlačicama. Zbog tih dlačica, osušeni listići su srebrnkasto - bijele boje i od tuda potječe naziv bijeli.

Bijeli čaj je poznat kao posebna vrsta zelenog čaja. Proizvodi se od pupoljaka i najmlađih listova biljke Camellie Sinensis. Pije se preventivno jer jača imunološki sustav. Brojne koristi konzumiranja bijelog čaja identične su navedenim koristima konzumiranja zelenog čaja. Za razliku od zelenog, bijeli čaj u okusu nema trpkosti. Gotovi napitak je blijedo zlaćane boje i osvježavajućeg okusa. Zanimljivo je da šalica bijelog čaja vrijedi kao 12 čaša iscijeđenog soka naranče, što ga stavlja na pijedestal s čajevima. Priprema bijelog čaja je gotovo identična pripremi zelenog, samo što bijeli nije tako osjetljiv na temeperaturu vode, pa se može namakati u vodi od 80-90 stupnjeva, 1-3 minute. 

Žuti čaj

Žuti čaj

Žuti je čaj zapravo neobrađeni bijeli čaj. Sadrži dijetni enzim koji pomaže bržoj probavi hrane i sagorijevanju suvišne masnoće u tijelu. Najbolji je prirodni pripravak za gubljenje težine, a pogoduje osobama osjetljivog želuca. Za razliku od klasičnog zelenog čaja nema nimalo trpkosti i sadrži neznatnu količinu teina. Kura traje mjesec dana za što je potrebno 500 grama čaja. Žuti čaj se priprema tako da vodu zagrijemo na 70 do 80 stupnjeva te ga namačemo 3 minute.

Kao i zeleni čaj žuti čaj sadrži vitamine A1, B2, B12, C i E, kao i mnoge minerale i elemente u tragovima. Također, čisti tijelo od otrova, smanjuje bolove kod problema sa želucem i crijevima, smanjuje masnoću u krvi, dobar je za srce i tlak, sprječava aterosklerozu, dobar je protiv upala, normalizira rad štitnjače, pospješuje krvotok i regeneraciju kože, povisuje mentalnu i tjelesnu aktivnost, djeluje protiv depresije, pospješuje ozdravljenje jetrenih bolesnika, dobar je za reumu, a zbog fluora kojeg sadrži sprječava karijes. Žuti čaj ubrzava izmjenu tvari, pospješuje probavu, stimulira razgradnju masnoća i čisti organe od toksina.

Crni čaj

Crni čaj ima vrlo bogat i složen kemijski sastav. Nutritivna vrijednost čaja povećava se ukoliko mu dodate i par kapi mlijeka, a pri tome čajevi ne gube na svojoj "antioksidativnoj moći". Flavonoidna sposobnost antioksidacije je vrlo velika. Naime, smatra se da je aktivnost pojedinih biljnih polifenola veća od aktivnosti već dobro poznatih antioksidativnih tvari - vitamina C i E. Zanimljivo je da lišće za crni čaj potpuno oksidira, dok se listovi za zeleni čaj izlažu pari a zatim suše. Iako oksidacija mijenja kemijski sastav flavonoida crnog čaja, ukupan sadržaj i antioksidativna aktivnost je slična kao kod zelenog čaja.

Crni čajKao i kod zelenog čaja, i crni potiče metabolizam, blokira alergenski odgovor, usporava razvoj malignih bolesti, štiti kosti, sprječava loš zadah, poboljšava zdravlje kože, štiti od razvoja Parkinsonove bolesti i čak usporava pojavu dijabetesa. Flavonoidi čuvaju srce jer neutraliziraju slobodne radikale i inhibiraju enzime koji sudjeluju u njihovom stvaranju. Smanjuju razinu LDL kolesterola, triglicerida i fibrinogena (proteina koji sudjeluje u stvaranju krvnih ugrušaka) istovremeno poboljšavajući odnos LDL (lošeg) i HDL (dobrog) kolesterola, čime se učinkovito smanjuje rizik od pojave ateroskleroze.

Flavonoidi pojačavaju otpornost organizma prema bakterijama, djeluju protuvirusno na viruse koji uzrokuju gripu, herpes simplex, polio pa čak i HIV, normaliziraju rad štitnjače, pospješuju ozdravljenje jetrenih bolesnika. Katehini štite od nakupljanja krvnih ugrušaka, imaju široki spektar zaštitnog djelovanja na stanice živčanog sustava, štite od nakupljanja željeza i slobodnih radikala u mozgu koji su odgovorni za brojne degenerativne poremećaje kao što su Parkinsonova i Alzheimerova bolest. Za pripremu crnog čaja vodu zagrijte do vrenja i prelijte je odmah preko listića, te ga ostavite da se namače oko 5 minuta.

 Prati nas na Viber Public Chatu!