Dar s neba

Kuca zelenog caja, Tanja i Goran

Prekrasna subotnja večer na Bukovcu naše terase... Tanja i ja uz šalicu Regeneration čaja razgovaramo na koji način da i Vama približimo taj “čudotvorni napitak”, bez kojeg bi naša svakodnevica izgledala vrlo isprazno.

Marko i Luka su u sobi i daju nam, zahvaljujući playstationu, tako potrebni mir. Jer mir nam je, uz malu Mašu koja nam je prije tri tjedna okrenula bioritam naopačke, doista prijeko potreban.

Uz ritam života koji nam nameće društvo, teško se ponekad okrenuti sebi i reći: ”Ovo je moje vrijeme i želim uživati u njemu.”

Kuća zelenog čajaNo dobro, na trenutak ćemo vas odvesti daleko u prošlost i to negdje oko 2700 god. prije Krista na Daleki Istok, gdje je prema kineskoj legendi po prvi put zabilježena priprema i konzumacija čaja.

U to vrijeme vladao je kineski car Shen Nunga, ondašnji mudrac koji je imao sklonost prokuhavati vodu za piće. Slučajno mu je, za jednog njegovog svakodnevnog rituala, upalo u vodu nekoliko listića s dotad nepoznatog stabla. Ispijajući svoj novi napitak toliko se iznenadio da ga je nazvao “Dar s neba". Uskoro je napitak postao omiljen ne samo caru nego i ostalim ljudima pa je tako oko 700 godina prije Krista prešao granice Kine i osvojio Japan, u kojem je 621. godine postao nacionalno piće.

U 17. stoljeću Nizozemci nam donose i šire vijest do Engleza koji ubrzo osnivaju svoju kampanju i preuzimaju dugogodišnji monopol u Europi. Amerikancima je u 18. stoljeću čaj postao uvažen napitak, te ga svrstavljaju među omiljene napitake na svom kontinentu. Čak su i sasvim slučajno otkrili hladan čaj na jednom od prvih svjetskih sajmova. Dogodilo se to na sljedeći način: jedan je poduzetnik htio poslužiti čaj svojim posjetiteljima. Međutim, zbog nesnosnih vrućina nitko ga nije htio piti. Mudri je poduzetnik u čaj ubacio veliku količinu leda i tako ga rashladio. Stvoreno je novo piće nama poznato pod nazivom “ice tea”, koje je naravno postalo omiljeno i na sajmu, ali i šire.

Nakon 400 godina integracije u Europi, čaj je došao i na naše prostore, te tako počeo tiho ali čvrsto Hrvatima buditi svijest o napitku zvanom “Dar s neba".

Tanja&Goran

Kolumnu sponzorira:
Kuća zelenog čaja

 Prati nas na Viber Public Chatu!