Jin Yuan Bao – umjetnost u cvijetu od čaja

caj-biljni-kineski2

Slažete li se s nama kad kažemo da umjetnost vrijedi samo onoliko koliko dopire do nas? Naša ograničena priroda, snaga predaje i konvencionalnosti, kao i nasljedni nagoni ograničavaju našu sposobnost za umjetničko djelo.

Smatramo da se izobrazbom osjećaj za pristup umjetničkom djelu proširuje i da postajemo sposobni uživati u mnogim dotad neprepoznatim izrazima ljepote.

Danas smo zato zastali pred jednim prekrasnim kineskim raritetom koji je tradicionalno ručno rađen i pretvoren u pravo umjetničko remek-djelo.

kPoput kukuljice u staklenoj posudi našao je svoje mjesto u našoj „kućici“ gdje privlači pozornost svih naših novih i starih čajnih prijatelja. Na prvi pogled i ne slutimo kakvu nam ljepotu skriva u svojoj kukuljici ovaj poseban čaj po imenu Jin Yuan Bao.

Ali kad ga stavimo u stakleni čajnik i prepustimo se doživljaju otvaranja Jin Yuan Bao-a koji tamo počiva poput okrunjenog princa, uviđamo ljepotu koju dotad nikad nismo doživjeli od čaja. Ne samo optički, nego i okusom Jin Yuan Bao budi jedan poseban osjećaj.

Za formiranje čajne kukuljice upotrebljavaju se samo fini i nježni igličasto-dlakavi listići Silver Needla, a u svojoj unutrašnjosti sakrivaju najbolje sorte Jasmina, Nevena ili Ljiljana.

Kako se taj cvijet otvara?

  1. Proključalom vodom (oko 500 ml) se napuni stakleni čajnik
  2. Voda se hladi oko 5 minuta
  3. Čajna kukuljica se doda u vodu, čija se temperatura kreće oko 80 stupnjeva
  4. Nakon 3-5 minuta cvijet se otvara i čaj je gotov za piće
  5. Cvjetni čaj možete 4 puta preliti vodom

Za doživljaj otvaranja i kušanja Jin Yuan Bao čaja dovoljna je jedna čajna kukuljica koja će vam za 20 kuna pokazati veselu boju cvijeta i poseban okus koje može pružiti samo pravo remek-djelo kao što je Jin Yuan Bao.

Tanja & Goran

 Prati nas na Viber Public Chatu!