Šafran, piskavica i curry list

safran

Šafran je najskuplji začin na svijetu. Potrebno je između 70.000 do 200.000 cvjetova kako bi se dobio kilogram začina. Iz cvjetova šafrana skupljaju se po tri svijetlo narančasta vrha tučka koji se osušeni upotrebljavaju kao začin, lijek i sredstvo za bojanje.

Radi njegove skupoće, često se krivotvori, te se zamjenjuje sa šafranikom, nevenom ili se miješa s kurkumom. Korištenjem krivotvorina jelo dobije lijepu boju, ali nema aromu šafrana.

Njegov je okus intenzivan, aromatičan, pikantan, gorak, pomalo ljut i sličan medu. Svoju aromu najbolje otpusti ukoliko se prije uporabe tučci šafrana preprže na suho i zatim samelju ili se namoče petnaestak minuta prije korištenja u malo hladne ili mlake tekućine (voda, juha ili mlijeko). Potrebna je vrlo mala količina kako bi jelo preuzelo njegovu boju ili aromu.

U indiji se šafran koristi kao dodatak  jelima od riže.

U ljekovite svrhe koristi se protiv bolova i grčeva u trbuhu, djeluje kao antioksidant i podiže imunitet organizma.

Piskavica (Methi)

Od biljke piskavice kao začin koriste se sjemenke, a list kao povrće. Piskavica ima gorak i aromatičan okus. Prženjem se okus pojačava a gorčina smanjuje. U Indiji se često prži u vrućem ulju. Ona se obično melje za uporabu u mješavinama začina i jelima jer su njene sjemenke vrlo tvrde.

Ljekovitost  piskavice se očituje kod liječenja bronhijalne upale. Pospješuje zacjeljivanje rana. Sjemenke se samelju u prah i koriste se za pripremanje obloga koji ublažavaju bolove u kostima. Žlica svježe samljevenih sjemenki piskavice može se uzimati tri puta dnevno, prije jela s vodom ili sokom i time ojačati oslabljen organizam.

Namočena u vodi preko noći, a zatim samljevena izvrsna je kao sredstvo protiv peruti i kao balzam za usne.

List se koristi poput špinata u Hrvatskoj. Kako biste isprobali jelo pripremljeno od listova piskavice posjetite restoran Maharadja, jer piskavicu nije moguće kupiti u Hrvatskoj.

Curry lišće

Lišće ove indijske biljke raste posvuda i vrlo je jeftin začin. Koristi se u južnoindijskoj kuhinji gdje daje aromu kuhanom povrću, varivima od leće i kruhu. Dodaje se na vruće ulje prije dodavanja glavnih sastojaka.

Djeluje ljekovito protiv glavobolje, kod prehlade i problema s mokrenjem.

 Prati nas na Viber Public Chatu!