Većina ljudi u zimskim danima, a posebno nakon blagdana kreće na rigorozne dijete u kojima je nerijetko prehrana sve samo ne raznovrsna.
Dok, upravo nutricionisti obično napominju kako je uravnotežena i raznovrsna prehrana ključna za zdravo mršavljenje. Ipak, mnogi se odlučuju podvrgnuti mesnoj dijeti baziranoj samo na proteinima ili pak jedu isključivo salate, te očekuju vrhunske rezultate u kratko vrijeme…
Nutricionizam novog doba
Osobno ne volim pričati o dijetama, nego o prilagođenim individualnim programima prehrane, prilagođenih svakom dobu, spolu, navikama i načinu života. Jer nutricionizam novog doba odnosi se na novi pristup prehrani – hrana je lijek. Sve se događa u smjeru personalizacije – rade se testovi intolerancije na hranu iz krvi, nutrigenetski testovi na osnovu DNA uzorka (geni sadrže pouzdane odgovore na sva pitanja prehrane), mjerenje i praćenje klijenata se radi na medicinski validiranim uređajima, a na osnovu svega se izrađuju individualni jelovnici.
Prepoznajte simptome intolerancije i alergije na hranu – radi se o različitim tegobama
Sve je to ključ uspjeha i vrhunskih rezultata, samo moramo znati što želimo postići. I to bez puno muke i odricanja ako znamo koja hrana odgovara baš nama. Danas je sve mjerljivo, možemo vidjeti od koje hrane se debljamo, je li naš višak kilograma povezan s viškom vode ili masti u tijelu, koja je naša individualna vrsta suplementacije…
Nije potrebno trebaju više lutati kada govorimo o redukcijskim programima prehrane, individualno prilagođenim.
Tijekom novogodišnjih blagdana unosimo prevelike količine hrane i pića. Nakon blagdana je poželjno napraviti ‘čišćenje’ organizma takozvanom detoksikacijom. Detoksikacija je kratkotrajna dijeta s povećanim unosom tekućine, vitamina, minerala te vlakana. U tom periodu se neće izgubiti puno kilograma, ali možemo organizam vratiti u stanje ravnoteže i možemo se kratkoročno osjećati bolje.
Čak i kada nema prejedanja i blagdanskog obilja, dobro je ponekad provesti odmaranje probavnog trakta i rasterećenje organizma od hrane, što se može provoditi kroz prehrambeni detoks ili jednostavne postove (12 satni post, 8 satni post, cjelodnevni post na vodi). Jednom tjedno do jednom mjesečno, ne odgovara svima isto, ovisno o načinu života i stilu prehrane.
Današnja suvremena prehrana se oslanja na personalizirani nutricionizam, dakle nema dva čovjeka koji bi se identično hranili s istim učinkom. Individualni pristup je u prehrani pravilo za pronalaženje načina hranjenja koji je najbolji za vaš život, tjelesnu građu i količinu aktivnosti. Dugotrajne tegobe vezane uz prehranu se ne mogu svaki put riješiti forsiranjem prehrambenog detoksa, potrebno je cjelovito rješenje u savjetovanju s nutricionistom.
Uravnoteženi i raznovrsni obroci su ključ
Našem tijelu je potrebna energija za dan, ta energija dolazi iz hrane. Nepravilne ili loše prehrambene navike kao što je prejedanje ili preskakanje obroka zbunit će naše tijelo i utjecati na proizvodnju inzulina. To može povećati rizik od pretilosti zbog odgovora našeg tijela i pokušaja očuvanja energije.
Naše tijelo osjeti nedostatak hrane, te na taj način usporava naš metabolizam, jer se priprema za stanje gladovanja i s vremenom troši manje kalorija a to dovodi do težeg gubitka tjelesne težine. Prekomjerna glad nakon toga će još više zbuniti proizvodnju inzulina, što može dovesti do nepravilne razine šećera u krvi i povećanim rizikom od različitih bolesti. Kao posljedica toga, neredoviti obroci mogu uzrokovati da tijelo pohranjuje više masti, a dugi razmaci između obroka mogu dovesti do hipoglikemije.
Preskakanjem obroka i izbacivanjem makronutrijenata ( proteina, ugljikohidrata i masti) iz prehrane na duži period dovode do deficita mikronutrijenata (vitamima i minerala).
Osnovna preporuka je da obroci budu uravnoteženi, raznovrsni, bogati vlaknima i niskokalorični. Dnevno se preporučuje imati 5 obroka, od toga 3 glavna obroka (doručak, ručak, večera), te 2 međuobroka. Pravilnom raspodjelom obroka u vremenskom razmacima od 3 do 4 sata, nećemo dovesti organizam u stanje gladovanja, a umjerenim obrocima unosimo dovoljnu količinu energije tokom dana.
Nutricionistica Mirela Marić o dijetama i prehrani: Pločice na trbuhu rade se u kuhinji
Savjeti za pravilnu prehranu:
- Planirajte obroke unaprijed
- Odvojite vrijeme za obroke.
- Ne preskačite obroke
- Neka razmaci između obroka budu 3 do 4 sata
Ljudi se često nakon neumjerenosti u hrani i piću okreću povećanju tjelesne aktivnosti, što može biti greška jer donosi dodatni posao i pritisak za detoksikacijske organe, posebno jetru. Stoga osim umjerenog pristupa vježbanju, glavni fokus treba staviti na prehranu. Planirajte svoje obroke i svjesno birajte što ćete jesti cijeli dan. Uložite malo vremena u pripremu, barem onoliko koliko ste uložili u blagdansko uživanje. Nemojte pretjerivati, niti količinski niti vremenski. Za čišćenje tijela treba vremena. Tako na primjer, biranje da na jelovniku imate samo juhu od kupusa, nije dobar izbor. Post je u načelu dobra stvar, ali može biti greška ako se krivo provodi.
Jednostavnije ne ide: 10 ideja za domaće obroke koje možete nositi i na posao
Foto: Shutterstock