Debljanje u srednjoj dobi vodi dijabetesu

debljina, pretilost, trcanje

Rezultati ovog istraživanja podcrtavaju važnost održavanja optimalne težine u srednjoj dobi kako bi se šećerna bolest mogla spriječiti u kasnijim godinama.

Pretilost je galopirajući javnozdravstveni problem mnogih zemalja. Prema epidemiološkim podatcima za Hrvatsku, 33,6 posto osoba je preteško, dok ih je 20,7 pretilo, tj. svaka se druga osoba bori sa suvišnim kilogramima, a svaka je peta osoba pretila. Podaci su gori za razvijene zapadne zemlje kao što je SAD, gdje je 70 posto populacije starije od 60 godina preteško ili pretilo.

Tjelesna masnoća vrlo je poznati faktor rizika za dijabetes tipa 2 kod mladih i sredovječnih osoba, međutim, povezanost između različitih mjera i rasporeda masnoće po tijelu, te dijabetesa kod osoba starijih od 65 godina nije baš dobro opisana, tvrde stručnjaci Sveučilišta Washington.

Oni su analizirali vezu između sveukupnih mjera tjelesne masnoće, distribucije masnoće, promjena u ovim mjerama i rizika dijabetesa kod više od 4.000 osoba starijih od 65 godina.

Ispitanici su izmjereni na početku studije i tri godine poslije. Na polovici istraživanja (12,4 godine poslije), znanstvenici su ustanovili pojavu 339 novih slučajeva dijabetesa, te zaključili kako su indeks tjelesne mase u 50. godini, težina, udio masnoće, obujam struka, odnos bokova i struka, te odnos obujma struka i visine izrazito povezani s rizikom razvijanja dijabetesa.

"Ispitanici s najviše masnog tkiva izloženi su otprilike dva do šest puta većem riziku razvijanja dijabetesa, usporedno s ispitanicima iz skupine s najmanje udjela masnoće. Nismo ustanovili dokaz značajne statističke interakcije prema spolu ili rasi", tvrde autori istraživanja u stručnom časopisu JAMA.

Ispitanici koji su se udebljali 9,09 kilograma ili više u razdoblju nakon 50. godine do vremena kada su uključeni u istraživanje, izloženi su pet puta većem riziku razvijanja šećerne bolesti u odnosu na osobe čija težina nije varirala i koji su uspjeli zadržati indeks tjelesne mase ispod 25 nakon 50. godine.

Rezultati ovog istraživanja podcrtavaju važnost održavanja optimalne težine u srednjoj dobi kako bi se šećerna bolest mogla spriječiti u kasnijim godinama.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!