Smog dodatno podiže tlak pretilim osobama

Zrak, dim

Zagađenje zraka do sada je povezano sa širokom lepezom zdravstvenih problema poput astme, bolesti srca i dijabetesa, no sada je po prvi put pretilost uzeta u obzir.

Izlaganje zagađenom zraku pretilim osobama dodatno povisuje sistolički tlak(donji) i pulsni tlak (razlika između donjeg i gornjeg), zaključili su stručnjaci Škole za javno zdravstvo i zdravstvene znanosti Sveučilišta Massachusetts.

Od 348 ispitanika, više od polovice bilo je pretilo. Točnije, 57 posto pregledanih osoba bilo je suočeno s rizikom oboljenja od dijabetesa i srčanih bolesti. Od ukupnog broja ispitanika, 68 posto je imalo povišeni krvni tlak, a 36 posto je imalo povišeni kolesterol.

debljinaOsobe koje su živjele na području s najvećim zagađenjem zraka imale su viši pulsni i sistolički tlak nego osobe koje su živjele na čišćim područjima. U pravilu, učinak zagađenja bio je značajniji kod pretilih ljudi.

"Zagađenost zraka može pogoršati stanje osobama koje ionako imaju visoki tlak, dijabetes ili su pretile. One završe u začaranom krugu gdje postanu pretile zbog stila života i drugih faktora, no to se pogorša zagađenjem zraka", tvrdi profesor Michael Jarrett.

Stručnjaci također tvrde kako zagađenje zraka nije jedini utjecaj iz okoliša koji pojačava zdravstvene probleme. Isto tako, siromašnije osobe su izloženije zagađenom zraku zbog susjedstva u kojem žive.

"Sa socijalnim nedostacima dolazi niz drugih profesionalnih i životnih faktora koji čine osobu podložnijom učincima zagađenje zraka", zaključio je Jarrett. Spomenuti faktori uključuju lošu prehranu, stres, promet ili industrijsko zagađenje i nas čine osjetljivijima zagađenju zraka.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!