Ako vam se jede nešto toplo i na žlicu, zagorska juha odličan je izbor

Varivo

Jela na žlicu najbolje griju organizam, a naš prijedlog za ovaj tjedan je ukusna juha s krumpirom i slaninom.

SASTOJCI: 

  • 50 dag krumpira 
  • 5 dag sušene slanine 
  • 1 glavica crvenog luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 dl kiselog vrhnja
  • 1 mrkva
  • 2 dl bijelog vina
  • slatka crvena paprika, sol, papar, lovorov list, papar u zrnu, glatko brašno, peršin list
  • 2 žlice ulja (bolje bi bilo domaća svinjska mast)

PRIPREMA: 

Na masnoći popržite sušenu slaninu izrezanu na kockice. Kad se poprži, ubacite sitno nasjeckani luk te sve zajedno pirjajte. Dodajte sitno sjeckani češnjak, slatku papriku, mrkvu narezanu na kockice, lovorov list i sol. Očišćeni krumpir narezan na kockice skuhajte u slanoj vodi. Kada sve povrće omekša, sjedinite ga u jednome loncu, dodajte bijelo vino i pustite da lagano zakuha. U posebnoj posudi umutite 2 žlice glatkog brašna i kiselo vrhnje te pažljivo ulijte u juhu. Kuhajte još desetak minuta. Po želji dodatno
začinite i servirajte.

Varivo s idealnom zimskom mahunarkom gotovo za samo 45 minuta

Zašto pripremati variva barem jednom tjedno?

Osim što su nam variva među prvim asocijacijama kad pomislimo na hladne zimske dane, ona se odlično uklapaju u pojam pravilne prehrane. Priprema variva je vrlo jednostavna, a mogu biti kompletan i nutritivno vrijedan obrok ukoliko su pripremljena od raznovrsnih namirnica. Osim toga, topla variva mogu odlično zagrijati organizam i djelovati opuštajuće, ali i pridonijeti održavanju adekvatnog hidracijskog statusa organizma tijekom zimskih dana, objasnila je nutricionistica Anja Vukomanović.

3 pravila za ukusna i zdrava variva

1. Birajte raznolike namirnice

Neka vaše varivo bude bogato povrćem i sadrži cjelovite žitarice. Ukoliko želite varivo dodatno nutritivno obogatiti, kuhajte ga s komadom nemasnog mesa, a kao izvrstan izvor aminokiselina mogu poslužiti mahunarke.

2. Ne kuhaju se sve namirnice jednako

Tijekom pripreme variva trebalo bi pripaziti na vrijeme termičke obrade pojedinih namirnica. Ne zahtijevaju sve namirnice jednaku duljinu kuhanja te bi ih, u skladu s tim, trebalo postupno dodavati u varivo koje pripremamo. Ako pripremamo varivo s heljdom ili ječmom, svježe povrće najbolje bi bilo dodati naknadno, odnosno pred kraj kuhanja žitarica, kako ne bi izgubilo na svojoj prehrambenoj vrijednosti.

3. Zgusnite varivo pasiranjem povrća

Ako varivo volite zgusnuti zaprškom, možete je pripremiti na maslinovom ulju ili varivo zgusnuti brašnom razmućenim u vodi. Osim brašnom, varivo se može zgusnuti pasiranjem jednog dijela skuhanog povrća te dodavanjem sitno mljevenih zobenih pahuljica ili cjelovitih žitarica, kao što je ječam.

4. Zdravo začinjavanje variva

Također, preporuka je smanjiti dodatak soli pri kuhanju variva i koristiti svježe začinsko bilje kako bi varivo ostalo jednako ukusno. Varivu možete dodati i kajenski papar, češnjak i đumbir kako biste se dodatno „zagrijali“, ali i potaknuli jačanje imunološkog sustava.

20 grešaka koje ponavljate u kuhanju i tako uništavate okuse, ali i obrok činite nezdravim

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!