Hrana i recepti

Hrana i recepti

Creme brulee na torti od sira

Foto: Shutterstzock

Danas postoji stotinu receptata za sve popularniji kolač od sira. Pripremite ga u kombinaciji s famoznom francuskom slasticom creme brulee.

Cremem brulee je zapečena slatka krema i svakako klasik francuske kuhinje te je mnogima omiljena slastica. Uostalom, tko ne bi volio ukusnu kremu i hrskavu karemeiliziranu koricu ovog deserta.

Donosimo vam recept za kolač koji se sastoji od sira i vanilije te je preliven creme bruleeom:

Podloga:

  • 120 g graham keksa
  • 60 g maslaca
  • 40 g šećera

Krema:

  • 3 jaja
  • 60 g šećera
  • 1 žličica vanilije
  • 2 cijela jaja

Preljev:

  • 60 g smeđeg šećera
  • 1 žličica vode

(Potrebni sastojci za 6-9 porcije)

Priprema: 

Podloga: Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, oval obložite papirom za pečenje. Maslac neka bude mekan ali ne rastopljen. Kekse izmrvite pod prstima i stavite ih u posudu. Stavite maslac te sve dobro izmješajte rukama. Dodajte zobene pahuljice. Smjesu rukama ravnomjerno utisnite na dno kalupa za pečenje. Pecite 10 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.

Krema: Dok se podloga peče, pomiješajte sir sa šećerom, vanilijom. Dodajte jaja i miksajte dok se sastojci ne sjedine. Kolać ostavite da se hladi preko noći u hladnjaku (minimalno 3 sata)

Preljev: Prije posluživanja kolača, pomiješajte šećer i vodu te prelijte preko njega. Ukoliko nemate kuhinjski brener zagrijete gornji grijač na najjače i stavite kolač na najvišu prečku u pećnici. Šećer će se rastopiti i karamelizirati. Ako imate brener onda ga upalite i domaknite od kolača 10-ak centimetara te flambirajte otprilike 1 minutu.

Ana Abrahamsberg

Foto: Shutterstock

Ispecite čokoladni lava kolač

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo