Hrana i recepti

Hrana i recepti

Čupava kokos torta bez glutena

Foto: Adrijana Bručić

Ako ste poželjeli obitelji danas ponuditi savršen i zdrav desert, ovo je recept za vas!

Iako prehrana bez glutena zahtijeva više istraživanja i truda oko kuhanja, ona ne znači nužno i žrtvovanje okus ili gurmanskih užitaka radi specifičnog načing prehrane, dokaz tome je ova torta od kokosa u kojoj čete uživati!

Potrebni sastojci za biskvit

  • 5 jaja
  • 60 g šećera
  • 100 g MixB brašna (Schar)
  • 1 prašak za pecivo
  • malo ekstrakta vanilije
  • 200 g čokolade
  • 100 g kokos-mrvica

Potrebni sastojci za kremu

  • 800 ml kokosovog mlijeka (iz konzerve ili običnog)
  • 3 jušne žlice kokosovog šećera (ili običnog šećera)
  • 2 pudinga od vanilije 
  • 4-5 jušnih žlica kokosovog maslaca (ili 100 g običnog maslaca) 

Za kremu skuhajte puding od vanilije prema uputama na pakiranju, a zatim u njega umiješajte maslac.

PRIPREMA:

  1. Istući bjelanjke i sol u snijeg, zatim istući žumanjke sa šećerom da bude pjenasto i blijedo, dodati brašno i vaniliju. Umiješati par žlica snijega da razrijedite mješavinu pa onda polako umiješati tu smjesu u snijeg, pazeći da ne istisnete zrak.
  2. Peći na 180 C oko 15-20 min u kalupu promjera 26 cm. Rastopite čokoladu na pari te prelijte preko biskvita pa je razmažite po cijelom biskvitu.
  3. Pospite kokos-mrvicama i pustite da se čokolada stisne. Kremom prelijte tortu i ostavite da se ohladi pa ukrasite rastopljenom čokoladom.

Dobar tek!

Autor teksta i fotografija: Adrijana Bručić – Bezglutenska radost 

Napravite sami kokosovo mlijeko – uštedite novac i kontrolirajte sastojke

Ana A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo