Cupcakes od vanilije – najbolji na svijetu

_DSC1072_obrada.JPG

Sastojci za 25-30 cupcakesa:

  • 220 grama šećera
  • 1 mahuna vanilije
  • 180 grama brašna
  • 1 i po žličica praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • 60 grama maslaca
  • 2 jaja
  • 75 grama kiselog vrhnja ili milerama
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 160 ml mlijeka

Priprema:

1. Mahunu vanilije prerezati, nožićem ostrugati unutrašnjost i dodati šećeru. Žlicom pritiskati sadržaj mahune po šećeru da se vanilija ravnomjerno rasporedi. Dodati brašno, prstohvat soli i prašak za pecivo i sve dobro izmiješati.

2. Dodati maslac i miksati par minuta. Tekstura će u ovom trenutku zbog male količine maslaca biti mrvičasta. U drugoj posudi istući jaja, dodati ulje, kiselo vrhnje/mileram i ekstrakt vanilije. Dodati to u prvu smjesu i miksati dok se smjesa ne sjedini i zatim dodati mlijeko i miksati još minutu na najmanjoj brzini. Tijesto će biti tekuće i ne brinite, niste ništa krivo napravili.

I mene je malo brinulo kako će cupcakesi izgledati kad budu gotovi, ali čim se ohlade stvrdnu se. Unutra ostanu jako sočni i meki, s izraženim vanilija okusom, što ih definitivno čini savršenim vanilija cupcakesima.

3. Pećnicu ugrijte na 175-180°C, poslažite papirnate košarice u kalup za muffine i punite ih smjesom tako da košarica bude 2/3 puna. Pecite ih 14–17 minuta, i napravite test čačkalicom za svaki slučaj :) Kad su gotove, izvadite ih lagano iz kalupa i stavite na rešetku ili pladanj da se ohlade. Sad slijedi onaj najslađi i najljepši dio kad je riječ o cupcakesima. Ukrašavanje!

Čokoladni ganache

  • 100 grama kvalitetne tamne čokolade
  • 110 grama slatkog vrhnja
  • žlica maslaca

1. Čokoladu naribajte, slatko vrhnje zagrijavajte na laganoj vatri, ali pazite da ne zavrije, zatim ga prelijte preko čokolade. Miješajte dok se čokolada ne otopi, zatim u to dodajte žličicu maslaca dok ne dobijete lijepu, glatku smjesu.

Vanilija buttercream

  • 150 grama maslaca
  • Pola mahune vanilije
  • 2 žlice mlijeka
  • 170 grama šećera u prahu

1. Mahunu vanilije prepolovite, polovicu prerežite, ostružite sadržaj i dodajte omekšanom maslacu. Miksajte polako dodavajući šećer u prahu i mlijeko dok ne postane potpuno pjenast i prozračan.

Šlag sa vanilijom

  • 250 slatkog vrhnja
  • 251 3 žlice domaćeg ili običnog vanilin šećera

1. Istući slatko vrhnje sa šećerom u čvrsti šlag. Po želji dodati malo više (ili manje) šećera.

Željeni nastavak za ukrašavanje stavite u slastičarsku vrećicu, vrećicu napunite kremom i ukrasite cupcakese. Dodatno ih možete dekorirati ukrasima od fondanta koje ste koristili i na torti, šarenim sprinklesima, strugotinama tamne ili bijele čokolade, nasjeckanim blanširanim bademima, nasjeckanim i prethodno tostiranim lješnjacima, kokosom.

Fondant

Na domaćim i stranim možete pronaći jako puno recepata za fondant, najbolje je proučiti ih detaljno, vidjeti u čemu se razlikuju i pročitati iskustva onih koji su određeni recept već isprobati. Ima i jako puno tutorijala, video clipova i fotografija tako da ne bi bilo na odmet i pogledati koji prije samog rada sa fondantom.

  • 65 ml hladne vode
  • 1,5 vrećica želatine u prahu
  • 8 žlica fruktoze (fruktozni šećer)
  • 1 žlica vode
  • 1 kg šećera u prahu
  • 1 žlica glicerina

1. Želatinu pomiješati sa hladnom vodom i pustiti da nabubri. Na laganoj vatri topiti fruktozni šećer s jednom žlicom vode. Paziti da ne zakipi. Kad se sav šećer otopio maknuti lončić sa vatre. Pustiti da se prohladi minutu – dvije pa dodati želatinu koja je nabubrila i miješati dok se sva želatina ne otopi i žlicu glicerina te sve dobro promiješati.

2. U duboku posudu staviti 600 grama šećera u prahu, napraviti udubinu i uliti pripremljenu smjesu unutra. Za početak miješati kuhačom, i polako dodavati šećer u prahu. Kad smjesa počne polako postajati kompaktna, kuhaču zamijenite vlastitim rukama. Ukoliko je smjesa preljepljiva dodajte šećer u prahu. Nekad sama smjesa ''popije'' malo više šećera u prahu, nekad manje. Smjesa ne smije biti pretvrda, ni premeka da se lijepi, već lagana, podatna, poput plastelina da se može lako mijesiti i oblikovati.

3. Kad ste ju umijesili stavite ju u posudu s plastičnim poklopcem, plastičnu foliju ili plastičnu vrećicu da se ne suši. Ovako pripremljenu masu možete čuvati i do šest mjeseci na hladnom i suhom mjestu.

4. Da bi obojali fondant odvojite onoliko fondanta koliko vam je za dekoraciju potrebno, kapnite malo boje i dobro mijesite dok se boja ne izjednači. Pospite radnu plohu šećerom u prahu i razvaljajte masu valjkom te manjim i većim izrezivačima za tijesto izrezujte oblike za ukrašavanje.

Ana Surać
Steamy, creamy...

 Prati nas na Viber Public Chatu!