Idealna poslastica - Torta od lješnjaka bez glutena - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Idealna poslastica – Torta od lješnjaka bez glutena

Foto: Shutterstock

Razveselite obitelj i prijatelje ovom ukusnom tortom!

Lješnjak je namirnica visokih energetskih vrijednosti i mnogobrojnih nutrijenata neophodnih za zdravlje organizma. U 100 g lješnjaka nalazi se 628 kalorija. Bogati su mono-nezasićenim kiselinama koje pomažu pri snižavanju lošeg kolesterola. Istraživanja potvrđuju kako je mediteranska prehrana bogata mononezasićenim masnim kiselinama, a sprječava razvoj bolesti krvnih žila i srca. Ne sadrže gluten pa su dobar izbor za pripremanje obroka i slastica bez glutena.

Torta od lješnjaka

Potrebni sastojci: 

Za tijesto:

  • 230 g čokolade za kuhanje (ili druge čokolade s visokim udjelom kakaa)
  • 50 g kokosovog šećera (može i običnog)
  • 140 grama maslaca 
  • 100 g mljevenih lješnjaka
  • 4 jaja
  • naribana korica naranče (količina po želji)

Za kremu:

  • 1 vrećica pudinga od vanilije
  • 50 grama maslaca 
  • 450 ml mlijeka 

Priprema:

  • Rastopite na pari čokoladu i maslac pa promiješate da se lijepo poveže.
  • Dok se čokolada topi, odvojite žumanjke od bjelanjaka pa bjelanjke istucite u snijeg tako što ste dodali 1/2 šećera.
  • Žumanjke pjenasto izmutite te dodajte preostali šećer. Dodajte naribanu koricu nešpricane naranče.
  • U smjesu sa žumanjcima ulijte rastopljenu čokoladu s maslacem, dodajte mljevene lješnjake i promiješajte.
  • Zatim lagano kuhačom umiješajte bjelanjke pa ulijte smjesu u mastan kalup za tortu (24-26 cm).

Pecite na 180 stupnjeva C, oko 40 min (ovisi o pećnici).
Pustite da se ohladi u kalupu.

  • Za kremu skuhajte puding od vanilije prema uputama na pakiranju, a zatim u njega umiješajte maslac. 
  • Kremom prelijte tortu i ostavite da se ohladi pa ukrasite ribanom čokoladom, tučenim slatkim vrhnjem ili čokoladnim preljevom i sjeckanim prženim lješnjacima.
  • Umjesto pudinga, možete skuhati klasičnu slastičarsku kremu od vanilije

Pripremite široku tjesteninu i kore za lazanje bez glutena

Autor recepta i fotografija: Adrijana Bručić, Bezglutenska Radost

Foto: Shutterstock

Ana A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo