Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ideja za ručak: Puretina u marinadi od đumbira

Shutterstock

Ako ne znate što danas pripremiti za ručak, isprobajte ovaj recept!

Puretina sadrži i vitamine B skupine o kojima ovisi proizvodnja energije. Najviše u puretini ima vitamina B3 (niacina) i vitamina B6 (piridoksina) koji sudjeluju u metabolizmu proteina, masti i ugljikohidrata, pa također pomažu mršavljenju i održavanju uravnotežene razine šećera u krvi.

Pureće meso izvrstan je izvor minerala selena koji je još jedan važan “igrač” u metabolizmu, a o selenu ovisi i snaga imuniteta odnosno otpornost na bolesti. U puretini se nalazi i obilje triptofana – aminokiseline važne za san i raspoloženje.

4 jednostavna recepta za pripremu najukusnije piletine

Potrebne namirnice za 4 osobe

  • puretina (oko 1,5 kg)
  • mala glavica luka
  • režanj češnjaka
  • ploška svježeg đumbira
  • ljuta papričica
  • 4 dl jogurta
  • 2 žličice curryja
  • 3 limuna
  • sol, papar

Priprema

  1. Marinadu pripremite dan ranije: ogulite i narežite luk i češnjak, đumbir, papričicu pa sve stavite u mikser s jogurtom i curryjem. Miješajte nekoliko minuta da dobijete ujednačenu smjesu.
  2. Mesu odstranite kožu.
  3. Oštrim nožem zasijecite komade mesa do kostiju. Istrljajte krupnom soli i komadima limuna.
  4. Komade mesa pomiješajte s marinadom od jogurta, zatvorite posudu i ostavite u hladnjaku najmanje 12 sati.
  5. Sat prije pripremanja izvadite puretinu iz hladnjaka i ostavite ju na sobnoj temperaturi. Pripremite grill tavu. Komade mesa dobro ocijedite i pecite 15-ak minuta na srednje visokoj temperaturi.

Poslužite uz rižu ili drugi prilog po želji. Dobar tek!

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo