Pripremite preslatke “strašne” kolačiće za noć vještica!
Možda i niste ljubitelj običaja koji se teatralno obilježava svake godine na dalekom zapadu, ali zašto ne pripremiti slatke kolačiće koji će razveseliti vašu djecu i svakog gosta?
Keksi za noć vještica
Količina za 30 keksa
- 200 g brašna
- 75 g šećera u prahu
- ¼ žličice praška za pecivo
- ¼ žličice đumbira u prahu
- prstohvat mljevene paprike
- prstohvat soli
- 120 g maslaca
- 150 g mljevenih badema
- 1 žumanjak
- 2 žlice kukuruznog sirupa – ili med
Glazura:
- 300 g šećera u prahu
- 1-2 žlice limunovog soka
- par kapi narančaste prehrambene boje
- crna boja za crtanje
- srebrne perlice
Priprema:
- U posudu stavite brašno, šećer, prašak za pecivo, đumbir, papriku i sol. Udrobite maslac i mijesite dok se ne počnu formirati grudice. Umiješate badem, žumanjak i kukuruzni sirup kako biste formirali glatko tijesto. Zamotajte ga u foliju i stavite u hladnjak na par sati.
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva C. Prekrijete tri lima papirom za pečenje
- Izvadite tijesto i izvaljajte ga te izrezujte kalupima u obliku bundeve i duha.
- Pecite ih 5-10 minuta dok ne poprime zlatnu boju, ostavite da se hlade na limu za pečenje dok se ne stvrdnu.
Glazura:
- Miješate šećer u prahu i limunov sok. Ravnomjerno raspodijelite u dvije posude, jednu pofarbajte u narančasto i nju premažite preko bundeve a bijelu preko duhova.
- Ukrasite kekse.
Slatke strašne bundevice
Količina za 12 keksa
- 150 g omekšalog maslaca
- 50 g šećera u prahu
- sitno naribana korica 1 naranče
- 250 g brašna
Za nadjev
- 120 g mascarponea
- 1 žlica šećera u prahu
- 30 g sitno naribane tamne čokolade
- žuti šećer za ukrašavanje
Priprema:
- Zagrijete pećnicu na 180 stupnjeva C. Prekrijte dva velika lima papirom za pečenje.
- Miješate u posudi maslac, šećer i koricu naranče dok smjesa ne postane kremasta i blijeda. Umiješate brašno. Oblikujte tijesto u disk, zamotajte u foliju i ostavite da se hladi 1 sat.
- Na radnoj površini lagano posutoj brašnom izvaljajte tijesto na 3 mm. Kalupom veličine 8 cm izrežite otprilike 24 kruga.
- Premjestite ih na pripremljene limove za pečenje. Oštrim nožićem izrežete oči i usta na 12 komada.
- Pecite 10 minuta dok ne poprime zlatno smeđu boju. Ostavite da se malo stvrdnu i potpuno ohlade.
Nadjev:
Miješajte mascarpone i šećer u prahu pa umijesite čokoladu. Namažite nadjev na 12 krugova, spojite i namazane kolačiće s ostatkom kolača s izrezanim licem bundeve.
U posudi pomiješate šećer i narančin sok te miješajte dok smjesa ne postane glatka. Premažite njome kolačiće. Popite žutim šećerom.
Zastrašujuće dobra hrana za zabavnu Noć vještica
Foto: Shutterstock
A. A.