Juha je juha, ali ova od oraha je posebna! - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Juha je juha, ali ova od oraha je posebna!

Shutterstock

Juha od oraha ima sve sastojke pravog obroka, a osmišljena je prema pravilima South Beach dijete.

Prema pravilima slavne South Beach dijete u restoranu Picasso u Las Vegasu osmišljen je recept za neobičnu juhu od oraha koja, osim što je nevjerojatno ukusna, izvrsno je i nutritivno posložena.

Shutterstock

Juha od oraha

Sastojci za četiri osobe:

  • 1 velika lukovica koromača, izrezana na četvrtine
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • morska sol
  • svježe mljeveni crni papar
  • 1 poriluk, samo bijeli dio, narezan na ploške
  • 90 g vrhova cvjetače
  • 2 šalice pilećeg temeljca
  • 1/2 šalice nemasnog jogurta
  • 2 žlice suhog šerija ili prošeka
  • 60 g grubo nasjeckanih preprženih oraha
  • 30 g drobljenog roquefort sira ili nekog drugog sira s plemenitom plijesni
  • fino naribana korica limuna
  • 1 žlica nasjeckanog svježeg vlasca
Shutterstock

Priprema:

  • Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijevih.
  • U veliku posudu za pečenje stavite koromač s jednom žlicom ulja te zasolite i popaprite prema ukusu. Pecite 15 minuta, odnosno dok koromač ne poprimi zlatnožutu boju. Kad se dovoljno ohladi da možete njime rukovati, izrežite ga u trakice 3 cm dugačke.
  • U međuvremenu na srednjejakoj vatri zagrijte preostalu žlicu ulja u posudi srednje veličine. Dodajte poriluk i promiješajte da se zamasti. Poklopite i kuhajte 5 minuta, odnosno dok poriluk ne postane proziran. Dodajte cvjetaču i pileći temeljac te zakuhajte. Smanjite na laganu vatru i kuhajte 20 minuta, odnosno dok cvjetača ne omekša. Prebacite mješavinu u mješalicu. Dodajte i koromač. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu te vratite u posudu. Dodajte jogurt te šeri. Vratite na laganu vatru i umiješajte orahe.
  • U maloj posudi pomiješajte sir i limunovu koricu. Poslužite juhu u zagrijanim zdjelicama te dodajte sir i vlasac netom prije posluživanja.
Shutterstock

Ukusna juha od graška organizam će pripremiti za blagdansko prejedanje – možete ju jesti svaki dan

Hranjivost po osobi:

  • 240 kalorija
  • 19 g masti (od čega 3,5 g zasićenih)
  • 8 g proteina
  • 6 g ugljikohidrata (od čega 5 g šećera)
  • 2 g dijetalnih vlakana
  • 8 mg kolesterola
  • 775 mg natrija

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo