Kako osušiti brusnice kod kuće

brusnice, Shutterstock 316608350

Brusnica predstavlja iznimno bogat izvor vitamina i minerala te drugih hranjivih tvari koje povoljno utječu na organizam i smanjuju rizik od raznih bolesti. Uvijek ih možete imati u kući ako ih osušite stoga vam donosimo recept kako to učiniti.

Brusnice svojim sastojcima djeluju povoljno na rad srca, crijeva, djeluje kao antibiotik te smanjuje posljedice stresa. Sve su ovo dobri razlozi zašto već danas nabaviti svježe brusnice te ih osušiti kako bi je uvijek imali u svome domu.

Donosimo 5 jednostavnih koraka pomoću kojih ćete brzo i lako osušiti ovu dragocjenu voćku. 

1. korak 

Odaberite svježe brusnice, neka bude jake boje i tvrde na dodir. Pohranite ih u hladnjak do korištenja.

2. korak

Operite ih nježno kako ih ne bi oštetili. Na otprilike 300 grama brusnica, dovoljno je zagrijati oko 8 šalica vode. U drugu posudu stavite brusnice te ih prelijte vrelom vodom. Ostavite tako dok ne vidite da se kožica počela odvajati.

3. korak

Iscijedite vodu i brusnice posipajte s malo šećera. Ako ne želite slatke brusnice, slobodno preskočite ovaj korak. Na posudu za pečenje stavite papir za pečenje te na njega posložite brusnice i stavite ih u zamrzivač na 2 sata. Stručnjaci sa sveučilišta u Washingtonu smatraju da će se tako brže osušiti.

4. korak

Aparat za sušenje namirnica upalite a te brusnice stavite na samo jednu rešetku. Probajte ih nakon 10-ak sati.  Ako želite osušiti ih možete i u pećnici. Postupak je isti samo što ćete ih staviti na rešetku u pećnicu na oko 160 stupnjeva Celzijevih te peći otprilike 10 minuta. Obavezno je uključiti ventilaciju ili par puta otvoriti vrata pećnice kako bi vlaga izašla van. Ugasite pećnicu i ostavite ih tako preko noći kako bi se osušile do kraja.

5. korak 

Ovako osušene brusnice stavite u posude te ih čuvajte u hladnjaku. Možete ih jesti samostalno ili dodavati jelima od divljači te slasticama.

Pripremite sami čips od jabuke, kelja, cikle, bundeve i špinata

A. A. 

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!