Pripremite sami čips od jabuke, kelja, cikle, bundeve i špinata

cips, shutterstock

Za pripremu ovih poslastica potrebno vam je nekoliko jeftinih namirnica i malo vremena. Recepte za pripremu čipsa od jabuke, kelja, cikle, bundeve i špinata donosi Nataša Šoštarić, nutricionist.

1. Čips od kelja

Sastojci:

  • jedan manji kelj
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • morska sol
  • kumin i čili ili đumbir i češnjak

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Listove kelja dobro operite i osušite. Premažite ih maslinovim uljem i lagano posipajte morskom soli te začinima po izboru. Stavite ih na papir za pečenje i pecite 5 do 10 minuta. Dok se peku, promatrajte ih i izvadite iz pećnice kad dobiju zlatnosmeđu boju.

Vašem organizmu nedostaje kalcija? Evo u kojim namirnica ga možete pronaći

2. Čips od bundeve

Sastojci:

  • 2 muškatne bundeve s dugim vratom
  • parmezan
  • maslinovo ulje
  • sol

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Zagrijte posoljenu vodu u posudi, odrežite vratove buča, ogulite ih i narežite na tanke listove koje ćete ubaciti u vodu i pustiti da se "kuhaju" dvije minute. Ocijedite ih, isperite vodom da se ohlade i obrišite višak vode. Posložite ih na papir za pečenje, premažite ih maslinovim uljem, lagano ih posolite i posipajte parmezanom. Pecite ih 15-20 minuta dok ne postanu hrskave.

3. Čips od jabuke

  • 1 velika jabuka
  • 2 žličice smeđeg
  • šećera,
  • 1 žlica cimeta

Priprema: Zagrijte pećnicu na 100 stupnjeva. Narežite jabuku na tanke kolutove i pomiješajte u zdjeli s cimetom i šećerom. Posložite ih na papir za pečenje i pecite sat vremena. Izvadite lim, svaki kolut okrenite te pecite još sat vremena. Izvadite i pustite da se ohlade.

Pripremite sarmu od puretine po receptu Marthe Stewart

4. Čips od špinata

Sastojci:

  • Listići mladog špinata bez peteljki
  • maslinovo ulje
  • čili
  • kumin
  • češnjak u prahu
  • sol
  • papar

Priprema: Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. Izaberite veće listove mladog špinata. U velikoj zdjeli pomiješajte špinat i dovoljno maslinovog ulja da sve prekrije u tankom sloju. Umiješajte začine u jednakom omjeru i sve dobro izmiješajte. Na papir za pečenje posložite listiće špinata i pecite 10ak minuta dok ne postanu hrskavi.

5. Čips od cikle

Sastojci:

  • 4 srednje cikle
  •  morska sol
  • 2 žlice maslinovog ulja

Priprema: Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. Izrežite ciklu na tanke listiće te ju u velikoj zdjeli pomiješajte s maslinovim uljem da bude premazana tankim slojem ulja. Rasporedite ciklu po papiru za pečenje i lagano posolite. Prekrijte je još jednim papirom za pečenje i pecite 20 minuta. Otkrijte, zarotirajte lim za pečenje i lagano posolite. Prekrijte je još jednim papirom za pečenje i pecite još 10- 20 minuta dok se rubovi listića ne počnu odizati.

Foto: Shutterstock

 

 Prati nas na Viber Public Chatu!