Losos obiluje visokim količinama omega-3 masnih kiselina koje ponašaju poput štita koji čuva stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, a njegova konzumacija smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, hipertenzije i razvoja drugih ozbiljnih bolesti.
Druga važna hranjiva tvar koju dobivamo konzumacijom lososa je vitamin D koji djeluje kao najvažniji element u izgradnji snažnih i zdravih kostiju. Kako zimi zbog nedostatka sunca mnogima nedostaje ovog vitamina u organizmu, već danas pripremite ovu ukusnu ribu za ručak. Za pravilan rad mozga i njegovo zdravlje najvažniji je vitamin B koji se također u velikim količinama nalazi u lososu.
Soja umak – 10 trikova za korištenje ovog zanimljivog začina
Jednostavan recept: File lososa na tavi
Ovaj recept uključuje 4 filea lososa, 2 žlice maslinova ulja, 2 žličice kapara, soli po želji i kriške limuna.
Za pripremu vam je potrebna veća tava koju ćete prethodno zagrijati na srednjoj vatri, dodati maslinovo ulje te file lososa. Riba se peče otprilike 3 minute na svakoj strani.
Nakon što je gotov, posolite, premažite ostatkom ulja te posolite i ukrasite limunom i kaparama.
Ovo su namirnice koje štite organizam od stresa
Dobar tek!
A. A.
Foto: Shutterstock