Hrana i recepti

Hrana i recepti

Macaronsi s nugatom

Ako ste već bili u Parizu i posjetili poznatu parišku slastičarnicu Laduree i popili ondje kavu, onda zasigurno znate o čemu vam sada pišem… Macaron je visokocijenjen francuski kolačić napravljen isključivo od bjelanjaka, badema i šećera u prahu.

Odlikuje
se ravnim, glatkim vrhom i “rubićem” ili stopalom ravnog dna. Topi se
u ustima dok ga jedete, a obično bude punjen nekom ukusnom kremom na bazi
maslaca ili ganache kremom. Mogu se naći u različitim okusima poput kokosa,
maline ili čokolade i još različitijim bojama, pa ih ima svijetlih,
ružičastih, tirkiznih ili tamnih…

Kako
bi kolačići u potpunosti uspjeli, njihova izrada se
mora odvijati po određenim pravilima: 

  1. Bjelanjke treba 24 – 48 sati prije izrade odvojiti od žumanjaka te ih
    držati na sobnoj temperaturi
  2. Bademe treba što više usitniti i 2 – 3 puta prosijati kroz
    kuhinjsko sito kako vam se ne bi stvarale grudice
  3. Nakon što ste ih istisnuli na papiru za pečenje, obavezno ih ostaviti još
    sat vremena kako bi se posušili
  4. Peći točno 12 minuta

Potrebni sastojci

3 bjelanjka
50 g kristal šećera
110 g sitno mljevenih blanširanih badema
200 g šećera u prahu
1 žlica kakaa za kolače

Za kremu

200 g nugat mase
50 g bijele čokolade
70 g omekšalog maslaca

Priprema

1.
Bjelanjke izmiksajte u čvrst snijeg postupno dodavajući kristal šećer. U čvrst
snijeg, malo po malo, u nekoliko navrata, dodajte pomiješane fino
mljevene i prosijane bademe sa šećerom u prahu, pa ih jačim pokretima gumenom
žlicom dobro umiješajte u snijeg.Na kraju dodajte jednu žlicu kakaa i
dobro izmiješajte. Smjesa je dobro izmiješana ako se ponaša poput lave,
odnosno ako vam kad istisnete smjesu iz pekarske vrećice na
papir u limu, ne ostane čvrst repić ili vrh nego se taj repić
utopi u preostalu smjesu.

2.
Znači izmiješanu smjesu premjestite u pekarsku vrećicu i kružnim
pokretima istiskujte male pločice ili diskove na papiru za pečenje u limu.
Takve ostavite sat vremena da odstoje, odnosno da se posuše (nikako ne
preskočiti taj dio izrade). Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 150 °C.

3.
Odstajale kolačiće pecite u zagrijanoj pećnici točno 12 minuta. Pečene izvadite
iz pećnice i pustite da se potpuno ohlade, pa ih tek tada skinite s papira za
pečenje.

4. Za
to vrijeme na pari otopite nugat masu i bijelu čokoladu, otopljenu smjesu
ohladite, pa mikserom umiješajte omekšali maslac, te izradite nugat kremu.

5. Na
prohlađene kolačiće (macaronse) uz pomoć slastičarske vrećice istiskujte nugat
kremu pa ih spojite drugim kolačićem. Stavite ih još kratko u
hladnjak da se stisnu.

 

Nada Duhović
Just good food

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo