Hrana i recepti

Hrana i recepti

Marokanske dagnje

Ako su vam dosadile dagnje na klasičan način, s maslinovim uljem i češnjakom, vrijeme je da ih probate na marokanski način!

Autor ovog recepta je Goli kuhar Jamie Oliver. Iako je riječ o vrlo jednostavnom i brzinski gotovom jelu, namirnice koje su potrebne mogle bi biti pravi izazov. Naime, marokanske dagnje uključuju umak na bazi ukiseljenih limuna i harise.

Ukiseljeni limuni specifična su namirnica za sjevernoafričku i indijsku kuhinju, a kod nas su još uvijek rijetki. Ako ih ne pronađete, “varajte” i dodajte sok pola limuna i malo naribane limunove korice. Jednako tako, harisa je ljuti začin od samljevenih papričica, a njegova se popularna inačica u Tunisu može naći na svakom koraku u obliku paste (takošer sadrži češnjak, malsinovo ulje, korijandar i kim). Ako vam harisa nije na raspolaganju, upotrijebite peperoncine ili čili u prahu.

Sastojci:

  • dva kilograma dagnji
  • nekoliko žlica maslinovog ulja
  • četiri češnjaka
  • jušna žlica paste od harise
  • 600 grama pelata
  • dva mala ukiseljena limuna
  • svježanj korijandra
  • dva mala ukiseljena limuna
  • prstohvat šafrana
  • sol i papar

Priprema:

1. Dagnje očistite od algi i travčica koje su se na njima nakupile, no ovaj korak nije nužan, jer je prilično kompliciran i oduzima vrijeme. Poanta recepta je da je brzinski gotov!

2. U posudi sa širokim dnom zagrijte maslinovo ulje, usitnjeni češnjak i harisu u pasti.

3. U blenderu usitnite preostale sastojke, posolite i popaprite. Ovako pripremljen umak prelijte u posudu, pojačajte vatru i kada zakipi dodajte dagnje. Poklopite i kuhajte pet minuta ili dok se dagnje ne otvore.

Probajte i dagnje s bademima

Vrlo je važno da stavite toliko dagnji da se prekrije dno posude – nipošto više, jer se one neće skuhati i ostat će zatvorene. Ako nemate dovoljno široku posudu, dagnje kuhajte “u dva puta” ili u dvije posude istovremeno. One dagnje koje se ne otvore – bacite.

Dobar tek!

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo