Shepherd’s pie ili Pastirska pita je tradicionalno britansko jelo, a svatko ga priprema na svoj način. Ukoliko vam nedostaje ideja za nedjeljni ručak, pripremite ovu ukusno jelo čiji će vas okus oduševiti!
Ovo je jelo u osnovi složenac od mesa, povrća i krumpira, a ako volite domaću kuhinju za vrijeme ovih hladnih dana, onda je ovaj obrok izbor za vas!
Za pripremu odvojite oko 15 minuta, a za kuhanje 50. Sastojaka je dovoljno za 4 osobe!
Potrebni sastojci;
3 velika krumpira
- Maslinovo ulje
- 1 crveni luk srednje veličine
- Šalica svježeg povrća (nasjeckana mrkva, kukuruz, grašak)
- 700 dag mljevenog goveđeg mesa
- Sol, papar, i ostali začini po izboru
- Maslac
- Parmezan
Priprema:
- Očišćen i oguljen krumpir stavite u posudu s hladnom vodom, posolite i kuhajte otprilike 20 minuta.
- Dok se krumpir kuha, na zagrijanu tavu s uljem dodajte sitno narezani luk te ga dinstajte. Kada je luk omekšao, dodajte mrkve jer im je potrebno najviše vremena da se skuhaju te ostalo povrće.
- Dodajte meso povrću, začinite te dinstajte na laganoj vatri 10-ak minuta. Ukoliko meso u tavi ostane bez tekućine, dodajte malo temeljca kako se meso ne bi posušilo.
- Kada su krumpiri skuhani, izvadite ih iz vode i napravite pire krumpir s maslacem – po želji.
- Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva Celzijevih, na dno stavite meso s povrćem, a preko njega rasporedite pire krumpir, a po želji ga malo pospite parmezanom. Pecite otprilike 30 minuta dok pire ne dobije zlatno žutu boju.
Uz ovo se jelo odlično slaže zelena salata! Dobar vam tek!
A. A.
Foto: Shutterstock