Od prosa i bobičastog voća pripremite kolač koji ne deblja

Bobicasto voce ribiz borovnica pita kolac tart shutterstock 202255225

Proso je lako probavljiva žitarica, izuzetno bogata složenim ugljikohidratima koji pomažu održati uravnoteženu razinu šećera u krvi i tako smanjuju rizik od debljanja.

Proso obiluje i mineralima (npr. kalij, fosfor, magnezij, željezo...), baš kao i bobičasto voće s kojim tvori odličnu kombinaciju za kolač. Bobičasto voće poželjan je dodatak i zbog toga što sadrži pigment antocijanin - jedan od najmoćnijih prirodnih antioksidansa.

  • 1 šalicu prosa popržite na suhoj tavi dok ne dobije svijetložutu boju i fini miris.
  • U manju zdjelu stavite 1 šalicu grožđica, dodajte prstohvat soli i 1 šalicu vode da se grožđice namaču.
  • Mješavinu 1 šalice prirodnog jabučnog soka (bez dodanog šećera) i 2 šalice vode zagrijte da uzavre pa dodajte poprženo proso i grožđice te kuhajte 25-30 minuta dok proso ne bude iskuhano.
  • U iskuhano proso dodajte 1/2 pola šalice prženih sjemenki suncokreta i po potrebi malo meda ili ječmenog slada.
  • Vruće iskuhani proso istresite na navlaženi lim ili kalup, poravnajte smjesu i pustite da se ohladi.
  • Na ohlađenu smjesu stavite svježe ili smrznuto bobičasto voće po želji: jagode, maline, ribiz, borovnice, ogrozd, kupine...
  • Pripremite vrući preljev za voće (možete ga dobiti tako da nakratko prokuhate 1/2 šalice ječmenog slada, ili tako da prokuhate mješavinu 1 šalice jabučnog soka, 2 šalice vode i 3 žlice agar-agara). To kuhajte 10 minuta, pa vrućom otopinom prelijte voće tako da potpuno ostane pod tekućinom. Pustite da se ohladi jer će se tako želatinirati.
  • Dobro ohladite kolač kako biste ga mogli lijepo narezati.

I.V.

Foto: Shutterstock   

   

 Prati nas na Viber Public Chatu!