Rajčica je jedna od osnovnih ljetnih namirnica – pristupačna, zdrava, prepuna hranjivih sastojaka i vode!
Rajčica je ustvari voće a sastojci imaju jak pozitivan utjecaj na zdravlje. Osim što je idealna namirnica za ljeto jer sadrži puno vode i može nadomjestiti izgubljenu tekućinu, idealna je za održavanje željene tjelesne težine (ima samo 18 kcal na 100 grama), a sadrži čak 94 posto vode.
Možda je najvažniji sastojak rajčice upravo likopen koji se smatra najjačim antioksidantom iz skupine karotenoida, koji pomaže u borbi protiv nakupina stanica raka i štiti od utjecaja slobodnih radikala, a rajčici daje prepoznatljivu boju. Obiluje vitaminima A i C, te čisti akne i čini kožu otpornom na UV zračenja.
Kuhana rajčica je bolji izbor ako obraćate pažnju na svoje zdravlje jer se termičkom obradom oslobađa više likopena i ostalih nutrijenata.
10 činjenica o patlidžanu i jedan brzi recept!
Pečena rajčica s parmezanom i začinima
Za pripremu ovog jela potrebno je 8 minuta, a za kuhanje 20. Sastojaka je dovoljno za 4 osobe.
Sastojci:
- 4 žlice parmezana
- žličica sušenog origana
- žličica soli
- papra po želji
- žličica bijelog luka u prahu
- 2 žlice maslinovog ulja
- 12 kriški rajčice – od otprilike 6 manjih rajčica
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva te na pladanj za pećenje stavite masni papir. U maloj posudi pomiješajte sve začine s parmezanom. Dodajte maslinovo ulje kako bi se sve dobro povezalo.
2. Operite rajčicu, narežite i poslažite kriške na pladanj. Smjesu od parmezana stavite na vrh svake kriške, koristite prste kako biste utisnuli smjesu u rajčicu. Pecite dok rajčica ne omekša – otprilike 20 minuta.
A. A.
Foto: Shutterstock