Parfe torta od višanja i banana

Parfe torta od visanja i banana

Nedavno sam napunila 34! Godine prebrzo prolaze, imam osjećaj da se neću niti okrenuti, a 40-a će biti tu... Uglavnom, u tu moju 34. čast sam počastila svoje najmilije jednom laganom, voćnom parfe torticom od višanja i banana. Iznenadila sam se koliko dobro se slažu ta dva voćna okusa...

kPotrebni sastojci za biskvit

4 jaja
150 g šećera
sol
1 žličica ekstrakta vanilije
125 g brašna
1 žličica praška za pecivo
20 g sitno izmrvljenog čipsa od banane
20 g krokanta od lješnjaka

Za parfe

12 listića želatine
500 ml soka od višanja
sjemenke jedne mahune vanilije
2 prutića cimeta
korica i sok jedne naranče
150 g kristalnog šećera
1 izmiksana banana
k400 g slatkog vrhnja

Preljev za vlaženje biskvita

75 g šećera
25 ml vode
korica i sok 2 naranče
1 žlica maraskina

Za dekoraciju

2 (200 g) bijele čokolade
50 g čokolade za kuhanje
100 ml slatkog vrhnja
listovi jedne banane
sok jednog limuna
12 višanja iz kompota
50 g sjeckanih pistacija

Postupak:

1. Pećnicu zagrijte na 180 °C. Za to vrijeme odvojite bjelanjke od žumanjaka, pa istucite čvrst snijeg s malo soli i šećerom. U tučen snijeg prvo dodajte žumanca i ekstrakt vanilije, pa po smijesi prosijte brašno pomiješano s praškom za pecivo. Sve dobro gumenom žlicom izmiješajte. Polovicu biskvitne smjese ulijte u namašćen i papirom obložen kalup za tortu (promjer 26 cm). Pospite polovicom usitnjenog čipsa od banane i krokanta. koru pecite 15-ak minuta. Kad je gotova izvadite ju na rešetku i ohladite. Na isti način ispecite i drugu koru od preostalih sastojaka.

k2. Za parfe kremu namočite želatinu u hladnu vodu da omekša. U loncu zagrijavajte sok od višnje u koji ste dodali sjemenke vanilije, štapiće cimeta, koricu i sok od naranče, te šećer. Kad prokuha, maknite cimet, pa u soku otopite ocijeđenu želatinu. Umiješajte smiksanu bananu, a čim se smjesa počne želirati, primiješajte i tučeno slatko vrhnje.

3. Za vlaženje biskvita napravite preljev. Otopite šećer u vodi, da dobijete sirup, pa kad se ohladi umiješajte koricu i sok od naranče te maraskino.

4. Na podložak za torte, po vašoj želji, stavite prvi biskvit, oko njega stavite oprani okvir kalupa za torte, pa ga nakapajte polovicom soka. Premažite polovicom kreme, zagladite i poklopite drugim listom biskvita. Gornju koru također navlažite i premažite kremom. Ostavite tortu najmanje 4h u hladnjaku.

5. Za ukrašavanje tamnu i bijelu čokoladu natrgajte i zasebno ih otopite na pari. Bijelu čokoladu razmažite lopaticom na papir za pečenje u obliku ovalnih pločica, a zatim ih s pomoću vrećice od masnog papira išarajte tamnom čokoladom. Ostavite ukrase da se stisnu. U međuvremenu stucite slatko vrhnje. Čokoladne ukrase premažite s malo šlaga i zalijepite po rubu torte. Bananu narežite na listove, pa natopite s obje strane u svježe iscijeđenom soku jednog limuna. Listove dekorativno poslažite po sredini torte. Od šlaga slastičarskom vrećicom istisnite po torti 12 ružica, pa u svaku utisnite procijeđenu višnju. Pospite tortu pistacijama.

 

Nada Duhović
Just good food

 Prati nas na Viber Public Chatu!