Pašticada sa svježim smokvama

pašticada

Smokve su često zanemarene u našoj prehrani, a odlične su u slatkim, ali i u slanim kombinacijama. Zašto ne biste isprobali pašticadu sa smokvama?

Sastojci:

  • 900 g junećeg buta
  • 4 režnja češnjaka
  • 1 dl vina
  • 50 g svinjske masti
  • 20 g soli
  • 1 dl prošeka
  • 80 g pancete
  • 150 g mrkve
  • 50 g peršinova korijena
  • 50 g celerova korijena
  • 200 g crvenog luka
  • 50 g jabuke
  • 10 g suhih šljiva
  • maslinovo ulje
  • 100 g smokava
  • lovorov list
  • 20 g pirea od rajčice
  • papar

Priprema:

Meso “našpikajte” dan prije - s pola količine pancete, mrkve rezane na prutiće širine 5 mm i češnjakom. Stavite u pac s ostalim voćem (ostaviti par smokava za dekoraciju), povrćem narezanim na kockice i vinom. Sutradan meso ocijedite od paca, posolite i ispecite na vrućoj masti. Stavite na toplo, a karamel koji se stvorio pri pečenju mesa izvadite s povrćem iz paca. Povrće pirjajte oko 40 minuta, dodajte lovorov list i zalijte po mogućnosti goveđim temeljcem. Kada prokuha, stavite meso i na laganoj vatri ga kuhajte dok ne omekša (junetinu otprilike 2-3 sata, ovisno o veličini i komadu mesa). Lovor i meso izvadite, a u umak dodajte pire od rajčice i češnjak na maslinovu ulju. Lagano prepržite, izmiksajte i začinite. Poslužite s njokima i dodatno obogatite svježom smokvom.    

Sladoled i pita od smokava - brzi i jednostavni recepti

M. S.

Foto: Shutterstock 

 Prati nas na Viber Public Chatu!