Piletina Marengo je recept navodno nastalo još davne 1800. godine u Italiji, za vrijeme Napoleona. Nakon velike bitke i pobijede, on je zatražio od kuhara da mu spremi vrhunski pobjednički ručak. Jelo je dobilo ime prema mjestu Marengo u talijanskoj provinciji Piedmont. Ovo jelo se obično poslužuje uz jaje na oko, međutim, ja sam ga poslužila uz jednostavan pire od krumpira.
 
Potrebni sastojci
 1 pile, narezano na komade
 20 g maslaca
 2 glavice luka
 250 ml pilećeg temeljca
 200 ml bijelog vina
 1/2 kg nasjeckane rajčice
 2 češnja češnjaka
 1 list lovora
 1 žlica sjeckanog peršina
 200 g gljiva
 limun
 maslinovo ulje
 sol, papar
Priprema
 
1. Piletinu začiniti solju i paprom. U loncu na
 zagrijanoj mješavini maslaca i maslinova ulja popržiti komade piletine sa svih
 strana do zlatnožute boje.
2. Kad je piletina popržena, dodati sitno
 sjeckani luk i kratko propirjati kako bi omekšao. Sve skupa zaliti pilećim
 temeljcem. Dodati sitno sjeckani češnjak, sjeckanu rajčicu i lovorov list te
 kuhati na laganoj vatri 20-ak minuta.
3. Dodajte očišćene i na ploške narezane
 gljive, bijelo vino, po potrebi još posolimo i popaprimo i dalje kuhamo još
 20-ak minuta dok se umak malo ne zgusne.
4. Poslužimo na tanjuru uz jaje na oko koje možete
 zamijeniti pireom od krumpira. Piletinu još lagano pokapamo limunovim sokom i
 posipamo sjeckanim svježim peršinom.
Nada Duhović
Just good food

Potrebni sastojci


