Pizza sa slatkim od luka i smokava

pizza sa slatkim od luka i smokava-2

Poželite li ponekad umjesto svoje omiljene pizzu pojesti drugačiju, ponešto ekstravagantniju pizzu, kombinacija sa slatkim od luka i smokava mogla bi biti vaš izbor.

kSastojci:

Tijesto:

  • 150 g krušnog brašna ili brašna za dizana tijesta
  • 70 ml mlake vode
  • malo soli
  • žličica šećera
  • 1/4 svježeg kvasca

Nadjev:

Slatko od luka i smokava:

  • 300 g luka
  • žlica šećera
  • 200 g zrelih smokava
  • k50 ml crvenog vina
  • 150 ml bijelog octa
  • malo soli i papra
  • po 100 g ovčjeg i kozjeg zrelog sira
  • 100 g pršuta narezanog na tanke rezance
  • 2 žlice ukiseljenih kapara

Priprema:

Slatko od luka:

Luk narežite na rezance, pošećerite i ostavite sat vremena da odstoji. Zatim dodajte tekuće sastojke i stavite da provrije. Smanjite vatru, dodajte smokve narezane na rezance i kuhajte na laganoj vatri, povremeno miješajući oko sat vremena, sve dok ne dobijete gusto slatko. Po ukusu i želji dodajte soli i papra.

kSlatko spremite u steriliziranu staklenku i služite kao namaz, prilog pečenju ili suhomesnatim narescima i sirevima.

Od sastojaka navedenih za tijesto zamijesite dizano tijesto, ostavite da udvostruči obujam, pa razvaljajte tanko u krug ili po želji pravokutnik.

Dvije žlice slatkog od luka usitnite nožem i premažite preko tijesta. Poslažite sireve narezane na tanke trokute, rezance pršuta i kapare.

Pecite 10-15 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na maksimum ili najmanje 250° C.

 

Tadeja i Timna Bjažević
In T & T kitchen

 Prati nas na Viber Public Chatu!