Meso jastoga je bogato bjelančevinama i ugljikohidratima, izuzetno ukusno i cijenjeno radi čega su najčešće lovljeni rakovi. Naučite kako ga pripremati.
Jastog je dugorepi rak desetonožac koji se od hlapa razlikuje po tome što mu prve grudne noge nisu razvijene u jaka kliješta, a vanjski su pipci duži od tijela. Naraste na veličinu od 20-50 cm i obično teži oko 1kg. Ima i većih primjeraka koji dosežu težinu od čak nekoliko kilograma. Prodaju se živi ili zamrznuti, a ako kupujete žive prvo provjerite jesu li življi ili inertni jer jastozi koji djeluju polumrtvo mogu biti škodljivi za zdravlje.
Zašto jesti jastoga?
Jastog je, kao i većina plodova mora, idealna namirnica za dobro zdravlje. Osim bjelančevina i ugljikohidrata sadrži jod, selen i B vitamin. Vitamin E iz ove namirnice će štititi stanice od oštećenja.
Kako se priprema jastog?
Ako imate živog jastoga, bila bi šteta stavljati ga u zamrzivač. Raka spustite glavom prema dolje u uzavrelu slanu vodu (najbolje da je pola morske vode) i kuhajte ovisno o težini. Voda bi trebala prekrivati cijelog jastoga, bez miješanja i nadolijevanja nove vode. Kuhanje jastoga od pola kilograma trebalo bi trajati 12 minuta. Za svakih idućih pola kilograma težine, povećajte vrijeme kuhanja za 5min.
Kada je kuhan, dobit će intenzivnu crvenu boju, no pripazite da ga ne prekuhate jer će tada meso biti žilavo. Ukoliko imate više komada, radije kuhajte jedan po jedan. Kuhanog jastoga izvadite, malo ohladite. Zabijte nož okomito u oklop, na srednjem dijelu. Rasijecite istovremeno gornji i donji oklop. Razrežite prvo prema repu, zatim prema glavi. Inače možete poslužiti i takvog jastoga, samo kuhanog uz neki umak. Iz prepolovljenog jastoga izvadite tanko crijevo, iz repa. Utrobu možete jesti, ali ako vam se ne sviđa, samo je isperite van. Meso iz repa stavite sa strane i pripremite umak.
Jastog u umaku od senfa
Potrebni sastojci:
jastog ili dva od ukupno 1kg težine
- 4 glavice ljutike
- 2 žlice maslinova ulja
- 100g maslaca
- nekoliko žlica vinjaka i nekoliko žlica sherryja
- 400ml slatkog vrhnja za kuhanje
- sok pola limuna
- sol
- 2 žličice Dijon senfa
- malo kajenskog papra
- 2 žumanjka
- par listića bosiljka
Priprema:
Ogulite i sitno nasjeckajte ljutiku. Zagrijte ulje s maslacem, dodajte ljutiku, vinjak i sherry. Dinstajte nekoliko minuta. Dodajte vrhnje i kuhajte, da se reducira upola. Umiješajte limunov sok, soli po ukusu, kajenski papar i istučene žumanjke. Žumanjke ulijevajte u tankom mlazu i miješajte pjenjačom. Po potrebi usitnite štapnim mikserom u kremasti umak. Prelijte meso jastoga, ukrasite bosiljkom.
Napomena:
Ako imate zamrznutog jastoga, dan ranije ga izvadite iz zamrzivača i stavite u hladnjak da se polako otapa. Idući dan ga pripremajte tako da očišćeno meso raka blago posolite, zatim prepečete nekoliko minuta na ulju i maslacu. Zatim dodajte ljutiku, vinjak i sherry. Meso raka nakon minutu-dvije izvadite i stavite na toplo, a u tekućinu s lukom dodajte vrhnje i dalje pripremajte umak kako je gore navedeno.
Autor recepta: Maja s bloga Jedozovni duo
Tri ljetna recepta koja štede na vremenu, ali ne kradu u okusu
Foto: Shutterstock
Ana Abrahamsberg