Savijača od jabuka jedan je od najčešćih kolača koji se nalaze na svakom stolu u bilo kojem kraju Lijepe Naše. Kolač je to za koji su se otimali svi i čijem mirisu nitko nije mogao odoljeti. Ovu slasticu, obogaćenu umakom od vanilije, obožavat će svi članovi obitelji.
Što zdravlju čini jedna mala jabuka?
Sastojci za tijesto:
750 g brašna, žličica soli, žličica octa,1 jaje, 450 ml vode, ulje za premazivanje
Sastojci za nadjev:
50 g grožđica, žlica ruma, 1 kg kiselkastih jabuka, 2-3 žlice limunova soka, 80 g šećera, 1 vanilin šećer, 2 žličice cimeta, 50 g maslaca, 100 ml vode
Sastojci za umak:
900 ml mlijeka, 1 mahuna vanilije, 60 g šećera, 1 puding od vanilije, 1 žličica naribane limunove korice
Priprema
1. U posudu stavite brašno, dodajte jaje i sol. Mijesite dodajući mlaku zakiseljenu vodu sve dok ne dobijete glatko tijesto. Stolnjak pospite brašnom, tijesto stavite u sredinu i razdijelite ga na tri kruščića.
Kruščiće stavite na pobrašnjenju kuhinjsku krpu te između njih napravite nabore od krpe, da se ne bi slijepili dok se odmaraju.
Pokrijte ih drugom kuhinjskom krpom i plastičnom vrećicom (kako se tijesto ne bi isušilo) te ga ostavite neka stoji na toplom mjestu 25 minuta.
2. Jabuke ogulite, narežite na tanke ploške, pa nakapajte limunovim sokom. Smjesu stavite na zagrijani maslac, dodajte šećer, vanilin šećer, cimet, grožđice i vodu. Jabuke pirjajte polupokrivene 15-ak minuta, a pred kraj umiješajte rum i ohladite.
3. Na pobrašnjeni stolnjak stavite kruščić, premažite ga uljem te ga valjkom malo razvaljajte, a zatim ga lagano prstima izvlačite od sredine prema kraju dok ne dobijete gotovo prozirno tijesto. Nožem koji ste uronili u brašno odrežite zadebljale rubove tijesta, a ostatak razvučenog tijesta ostavite da se malo posuši. Nadjevom premažite trećinu tijesta, a ostatak pažljivo premažite uljem i uz pomoć stolnjaka zarolajte.
4. Dobivene savijače stavite u namašćeni pleh i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 40 minuta.
5. Umak pripremite tako da puding pomiješate sa šećerom i s oko 100 ml hladnog mlijeka. Preostalom mlijeku dodajte mahunu vanilije i zakuhajte. Pečenu savijaču ostavite da se malo ohladi pa je tek tada narežite i poslužite s toplim umakom.
Prevrnuti voćni kolač za koji vam ne treba ni jedna žlica šećera, a idealan je za ljeto
Recept objavljen u magazinu Living, kolovoz 2019.
Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL, Shutterstock