Smokve su bogate vlaknima, vitaminom B6, magnezijem i kalijem. Sad im je sezona i iskoristite ih za eksperimentiranje u kuhinji. Preporučujemo da se rashladite uz sorbet od smokvi.
Iako su suhe smokve dostupne tijekom cijele godine, ne mogu se mjeriti sa jedinstvenim okusom i teksturom svježih smokvi.
Smokve su bolji izvor vlakana od većine voća
Netopiva vlakna koje smokva sadrži poboljšavaju probavu, a pomažu i kod mršavljenja. Smokve štite kardiovaskularni sustav i snizuju krvni tlak. Ovo omiljeno ljetno voće dobar je izvor energije te poboljšava koncentraciju i pamćenje.
Dodajte ih zobenim pahuljicama. Kuhajte ih u crnom vinu. Poslužite smokve s jogurtom ili sladoledom, punite ih mješavinom kozjeg sira i sjeckanih badema i poslužite kao predjelo ili desert. Ovoga ljeta nemojte propustiti napraviti sorbet – njegova aroma će vas oduševiti.
1. U posudu umiješajte 12,5 dcl vode (ili crvenog vina) i 75 g šećera, i kuhajte dok se šećer ne rastopi. Dodajte pola žličice ružine vodice, pa maknite s vatre da se ohladi.
2. U mikseru izmiješajte dobiveni sirup sa 33 g kukuruznog sirupa, 20 g meda, 6 dcl svježe cijeđenog soka od naranče i 750 g jako zrelih smokvi bez peteljki. Miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ostavite u zamrzivaču dva sata.
3. Nakon dva sata smjesu opet miksajte 30 sekundi i vratite u zamrzivač još na dva sata. Ponovno izmiksajte i vratite u zamrzivač. Prije posluživanja pustite da se sorbet 15 minuta temperira na sobnoj temperaturi, piše The New York Times.
Pripremite i laganu tortu sa smokvama i jogurtom.
M. B.