'Shortcake' s jagodama: Najjednostavniji recept za omiljenu američku poslasticu

Shutterstock 726356380

Ako vam se jede nešto slatko, nemate vremena ali imate jagode pri ruci – ovaj recept je pravi spas!

"Shortcake"  je originalni naziv ovog kolača, koji iako potječe iz Europe, svoju pravu slavu stječe u Americi gdje je omiljena poslastica!

Najjednostavnije je kupiti biskvit u trgovini, ali ako više volite sami pripremati, donosimo recept i za tijesto čija je tekstura nešto između prhkog tijesta i mekanog biskvita. Ostaje vam samo oprati jagode i kratko ih prokuhati…

Kolač od jagoda - jednostavan desert koji sigurno neće dočekati nedjelju!

Što je potrebno:

  • 55 g bijelog šećera
  • 12 velikih ili 24 manje jagode, prerezane na 1/4
  •  1 žlica ekstrakta vanilije
  • Jedna vrećica šlaga za izradu
  • Kupovni biskvit

Priprema:

  1. U manjoj tavi, zagrijanoj na srednje jakoj vatri, kombinirajte šećer, vaniliju, miješajte dok jagode ne budu gotove, otprilike 5 minuta. Šećer se mora otopiti i mora ostati sirupa.
  2. Jagode sa sokom stavite u posudu da se potpuno ohlade.
  3. Biskvite izrežite na okrugle oblike i na njih stavite jagode te šlag, poklopite biskvitom i prelijte sirupom od jagoda te žlicom šlaga.

Ako niste u mogućnosti nabaviti tijesto pripremite ga sami. Recept se malo razlikuje od uobičajenog recepta za biskvit, ali je zato puno ukusniji.

Pizza od palente gotova za taj čas: Obiteljski recept za dane kad vam se ništa ne kuha!

Potrebno za tijesto:

  • 375g brašna
  • 50g šećera
  • 2 žlice praška za pecivo
  • 1 žličica soli
  • 1 jaje
  • 180g maslaca, hladnog, narezanog na kockice
  • 200ml hladne mlaćenice
  • Tamnog šećera za posipanje

Priprema:

Hladan maslac i suhe sastojke stavite u multipraktik ili u posudu i ručno izmiješajte. Dodajte mlaćenicu i jaje te miješajte. Tijesto neće biti glatko, možda će se malo mrviti.

Izrežite na krugove i pecite na 200 stupnjeva Celzijevih i 15 minuta. Dok je još toplo, pospajte smeđim šećerom.

A. A.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!